Bautista haalt hard uit bij World Superbikes-debuut, Van der Mark 5e

Motorcoureur Alvaro Bautista heeft een bijzonder indrukwekkend debuut in het World Superbikes-kampioenschap achter de rug. Op het prachtige Phillip Island in Australië stond er vanaf de eerste ronde geen maat op de 34-jarige Spanjaard en zijn Ducati Panigale.

Bautista stapte na negen seizoenen in de MotoGP over naar de Superbikes en dat ging dus prima. Hij startte als derde, maar ging bij de start al gelijk voorbij regerend wereldkampioen Jonathan Rea en diens nieuwe Kawasaki-teamgenoot Leon Haslam. De strijd om de winst kan vervolgens simpel samengevat worden: Alvaro Bautista.

Achter de Spanjaard ontstond een groep met Haslam, Rea, hun Kawasaki-college Toprak Razgatlioglu, Alex Lowes (Yamaha) en Tom Sykes, die zijn groene Kawasaki ZX-10RR dit seizoen ingeruild heeft voor een BMW S1000RR. Michael van der Mark (Yamaha) en Marco Melandri (Ducati) volgden op enige afstand.

Voor Haslam viel het doek halverwege: hij schoof vanaf plek twee onderuit en eindigde uiteindelijk als vijftiende en voorlaatste. Rea en Lowes reden zich los van de rest, terwijl Melandri en Van der Mark langzaam aansloten bij Razgatlioglu en Sykes, die ze met vijf ronden te gaan zelfs allebei passeerden.

In de voorlaatste ronde wist Melandri het gat naar Lowes ook te dichten en de Italiaan passeerde hem ook, waarna een fraai gevecht tussen de twee ontstond. Dat werd gewonnen door Melandri, die achter Bautista en Rea - die zelf vér achter de Spanjaard eindigde - de derde plek pakte, voor de Yamaha's van Lowes en Van der Mark.

Bautista is overigens de eerste debutant sinds Max Biaggi in 2007 die gelijk zijn eerste race wint. Zondag volgt om 02.00 uur de nieuwe superpolerace, om 05.00 uur Nederlandse tijd gaat 'race twee' van start.