Lpez wint Tour Colombia, slotetappe voor Quintana

Nairo Quintana heeft de zesde en laatste rit in de Tour Colombia gewonnen. De Colombiaanse klimmer van Movistar was de beste op de op de vijftien kilometer lange slotklim Alto de Palmas. Hij won voor zijn landgenoten Iván Ramiro Sosa en Miguel Ángel López. López won wel het eindklassement van de Colombiaanse rittenkoers.

De slotrit was vandaag vrij makkelijk uit te tekenen. Een vlakke aanloop op 2000 meter hoogte met op het eind een slotbeklimming van vijftien kilometer aan 6,7%. Ook het koersverloop was simpel. Er reed lange tijd een kopgroep voorop, maar bij het opdraaien van de slotklim kwam alles weer samen.

Team Sky nam op de Alto de Palmas de kop in het peloton. De Britse ploeg met Chris Froome als meesterknecht legde het tempo op. Toch zagen enkele renners hun kans om in de aanval te gaan. Winner Anacona, ploeggenoot van Quintana en winnaar van de Vuelta a San Juan Internacional, was de belangrijkste aanvaller. Op zeven kilometer vond Miguel Ángel López het niet snel genoeg gaan en trok in de aanval. Hij zorgde voor enig verschil. Daarna trok Nairo Quintana in de aanval en reed snel naar zijn ploeggenoot Anacona toe. Leider Julian Alaphilippe moest afhaken, terwijl de rest van de favorieten wel konden terugkomen.

Op de slotklim was het ontzettend druk en dat zorgde ook voor problemen. Quintana en Iván Ramiro Sosa kwamen daarbij tot stilstand en moesten López en Egan Bernal laten gaan, maar kwamen toch weer terug. Het EF Education First-duo Daniel Felipe Martínez en Rigoberto Uran moesten vooraan afhaken, waardoor Bernal, Sosa, Quintana en López voor de dagzege gingen strijden.

López leek de sterkste van de vier en reed weg bij de anderen, maar Sosa en Quintana kwamen toch weer terug aansluiten, waarna Quintana ervandoor ging. Sosa werd nog wel tweede, alleen dat was niet voldoende voor de eindwinst in de Tour Colombia. Die ging naar Astana-kopman López.