Zaalhockeyers Amsterdam degraderen naar B-divisie Europa Cup

Waar het Zweedse Partille zich zondag kroonde tot de nieuwe Europese kampioen, degradeerden de mannen van Amsterdam uit de A-divisie van het Europese zaalhockey voor clubteams. Dit na een 6-7 nederlaag in de degradatiepoule tegen het Wit-Russische Minsk en het feit dat hierna Racing Club de Bruxelles in het duel met Rottweis Wettingen in de slotseconden een gelijkspel (2-2) uit het vuur wist te slepen. De degradatie betekent voor de Nederlanders dat komend seizoen de huidig landskampioen SCHC uit zal komen in de B-divisie van de Europa Cup.

In Wenen leken de Amsterdammers in de wedstrijd tegen Minsk zich in eerste instantie eigenhandig naar handhaving op het hoogste niveau te hockeyen. Al binnen drie minuten zette routinier Robert Tigges de ploeg van coach Joost Bitterling met een veldgoal en een strafcorner op een 2-0 voorsprong, maar nog voor rust trok Minsk de stand gelijk. Ook in het tweede bedrijf was het Tigges die zijn ploeg aan de hand nam en was Amsterdam continu de leidende partij. Maar de vier goals van Tigges’ stick en de twee goals van spits Boris Burkhardt bleken niet genoeg.

Slotseconden
In de hectische slotminuut waarin Amsterdam nog dankzij een rake strafcorner van Tigges een 6-5 voorsprong had genomen, toonde Minsk zich veerkrachtig. Met treffers van Hancharou en Mikheichyk pakten zij in de slotseconden voor het eerst de leiding in de wedstrijd en verzekerden zij zich van de overwinning en handhaving op het hoogste niveau.

In de wachtkamer
Amsterdam moest na de nederlaag de wachtkamer in, omdat zij afhankelijk waren van de uitslag van Racing Club de Bruxelles – Rottweis Wettingen. Alleen bij winst van het Zwitserse Wettingen was Amsterdam verzekerd van handhaving in de A-divisie. En ook deze wedstrijd leek zich lange tijd in het voordeel van de Amsterdammers te ontwikkelen. Wettingen nam tot twee keer toe de leiding, maar in de allerlaatste minuut scoorde Guillermo Garcia voor de Belgen de 2-2.

Hierdoor verzekerden de Belgen zich van nog een jaar spelen in de A-divisie, met als gevolg dat zowel Amsterdam als Wettingen definitief degradeerden naar de B-divisie. Dit betekent dat SCHC, de huidig Nederlands kampioen bij de mannen, komend jaar veroordeeld is om als Nederlandse ‘afgezant’ te strijden voor promotie naar het hoogste niveau. In 2013 degradeerde Amsterdam ook al eens naar de B-poule, waarna het in 2016 weer promotie naar het hoogste niveau afdwong.