Koffer met vuurwapens en coke: 20 maanden cel

Een man (48) uit Amsterdam moet twintig maanden de cel in omdat hij in een kledingkast wapens met munitie en ruim een kilo coke had verstopt.

De man verbleef in een woning aan de Jan Evertsenstraat. In een van de slaapkamers lag een koffer met daarin twee handpistolen (Glock 17) en een aanvalswapen (FMK Firearms AR1). Op die wapens werd dna van de verdachte gevonden. 

Ruim een kilo coke
In de auto van de man werd een blok van 1,07 kilo cocaïne gevonden in tasjes waar zijn dna op zat. Volgens de verdachte zelf was de auto van zijn ex-vriendin, die op dat moment in Suriname zou verblijven. Hij zou zelf niet in de auto hebben gereden. Maar de rechter ging hier niet in mee. Tijdens een verhoor heeft zijn ex niks over de auto gezegd en de man zelf kwam ook pas laat met deze verklaring. 

Rugtas vol handgranaten
In een kledingkast in zijn eigen slaapkamer werd ook nog een rugtas met handgranaten, andere explosieven, een automatisch wapen en een revolver gevonden. Van deze vondst werd de verdachte vrijgesproken. Er was namelijk nog een andere man die de woning ook vaak alleen bezocht en er zaten ook andere dna-sporen op die wapens. De verdachte zegt ook dat hij van die wapens geen weet had. De rechter vond het niet bewezen dat hij de granaten en vuurwapens in de rugtas in bezit had.

Het Openbaar Ministerie had eerder 5,5 jaar geëist. De straf van twintig maanden is dus fors lager.