Brons voor shorttrackers op Jeugd Olympisch Festival

Op de laatste wedstrijddag van het Europees Jeugd Olympisch Winter Festival in het Bosnische Sarajevo hebben de Nederlandse shorttrackers brons veroverd op de gemengde aflossing. Individueel lukte het op de 1000 meters niet.

Bij de dames werden Michelle Velzeboer - eerder al goed voor brons - en Yael Prengers in de kwartfinales beiden naar de laatste plaats gezet wegens het in de weg zitten van een Italiaanse tegenstander. De Slowaakse Petra Rusnakova pakte na goud op de 500 en zilver op de 1500 ook goud op de 1000 meter, voor Chiara Betti uit Italië en de Wit-Russische Yana Dambrouskaya.

Jesse Speijers en Zeno de Boer sneuvelden bij de heren beiden in de kwartfinales. Goud was er voor Attila Talabos uit Hongarije, voor de Rus Vladimir Balbekov en Talabos' landgenoot Balazs Bontovics. De Belg Warre van Damme greep op plek vier naast de medailles, maar wel op ruime afstand.

In de finale van de gemengde aflossing was al vrij snel duidelijk dat het tussen Hongarije en Polen ging, met Hongarije uiteindelijk als winnaars van het goud. Nederland reed grotendeels alleen en pakte ruim voor Rusland het brons.

Het shorttrack van vrijdag, met vanaf 3:22 uur de finale van de aflossing (Bron: YouTube)

In het (gemengd) curling werden de medailles vrijdag verdeeld. Het goud ging naar het Britse team van skip Hamish Gallacher, wat het Zwitserland van skip Jan Iseli in de finale met 6-2 klopte. Hongarije, met Lorinc Tatar als skip, was in de strijd om brons met 10-3 te sterk voor het Polen van Victoria Sitkiewicz.

De alpineskiërs werkten vrijdag de gemengde landenwedstrijd af, met goud voor Frankrijk. Het Franse kwartet won in een spannende finale op tijd - het stond 2-2 na de vier runs - van Oostenrijk. Noorwegen klopte Duitsland met 3-1 in de wedstrijd om het brons.

Ook voor de biatleten stond de gemengde estafette op het programma, met goud voor Noorwegen als resultaat. Frida Tormodsgard, Hanna Børve, Eirik Idland en Morten Hol waren vooral door een ijzersterk optreden van de twee heren niet te kloppen en wonnen met een dikke minuut voorsprong op de Fransen. Finland pakte op 1:37 het brons, meer dan een minuut voor Duitsland.

Een gemengde estafette was er ook voor de langlaufers, met ook daar Noors goud. Lars Agnar Hjelmeset, Margrethe Bergane en Martin Kirkeberg Mørk brachten Ebba Andresen in positie, die het tegen de Russische Ekaterina Meged af kon maken. Zwitserland eindigde op twaalf seconden met het brons, voor het wat tegenvallende Frankrijk.