Hockeyers geven tegen Spanje 0-3-voorsprong uit handen en verliezen shootouts

Het Nederlands elftal zag vrijdagochtend in Valencia een riante 0-3 voorsprong in de Pro League-wedstrijd tegen Spanje toch nog in de laatste seconde in een 3-3 maakte. De shoot-outs werden door Spanje beter genomen, bij Nederland scoorde alleen Jorrit Croon zijn shoot-out.

Terwijl Nederland het veld opliep straalden de gezichten al in Valencia toen ze geconfronteerd werden met het fanatieke Spaanse publiek. Dat gevoel leek Oranje meteen op de blauwe mat te leggen van het Carmen del Virgen Beteró stadion in Valencia.

Oranje pakte Spanje vanaf het begin bij de strot, onder aanvoering van spelers als Joep de Mol en Roel Bovendeert, die meteen voorwaarts dachten bij elke actie. Al in het eerste kwart stond het 0-2 dankzij echte spitsengoals van aanvallers Thierry Brinkman (rebound) en Mirco Pruyser (backhand van dichtbij).

Na twee gekraakte strafcorners van Nederland scoorde comeback-kid Jelle Galema – die zijn 51ste interland speelde – met een heerlijke tip-in de 0-3. Het was typerend voor deze wedstrijd, waarin alle spelers met wat minder ervaring zich goed staande hielden tegen de Spanjaarden, die wel echt tegenvielen in eigen stadion.

Dat was totdat Spanje de 1-3 maakte van dichtbij. Toen volgde in het vierde kwart toch die typische Pro League-opleving, die we al vaker hebben gezien. Spanje tipte schitterend de 2-3 binnen, waarna er nog tien spannende minuten volgden. Spanje kreeg nog een strafcorner met letterlijk vier seconden op de klok. De eerste werd eruit gelopen door Sander Baart. De tweede corner resulteerde in nog een derde corner, hevig betwist door Nederland. De bal werd niet goed gestopt, maar ging er toch in. Gezien het spelbeeld was dat niet terecht, maar er gebeuren wel vaker bijzondere dingen in de Pro League.

Met een zuur gezicht moest Oranje de shoot-outs nemen. Alleen Croon wist te scoren, terwijl drie Spanjaarden wel het net wisten te vinden. Spanje mag twee punten bijschrijven en het Nederlands team één. De hockeyers stappen snel op het vliegtuig naar Argentinië, waar volgende week zondag de volgende wedstrijd is gepland.