Kunstschaatsster Scheepens 9e op Jeugd Olympisch Festival

Kunstschaatsster Caya Scheepens heeft het Europees Jeugd Olympisch Winter Festival in het Bosnische Sarajevo afgesloten op de negende plek. De Nederlandse vlaggendraagster van de openingsceremonie stond na de korte kür op plek zestien, maar met haar 86,36 punten van de vrije kür steeg ze vijf plekken.

Het goud ging zoals verwacht naar het Russische toptalent Anna Shcherbakova, slechts 14 jaren jong en de enige dame ooit die twee keer een viervoudige lutz in één kür verwerkte. Met 202,79 punten was ze oppermachtig: Lucrezia Beccari uit Italië pakte met 173,69 punten zilver, voor de 161,73 punten van de Oekraïnse Anastasiia Arkhipova.

Bij de heren werd eveneens het Russische volkslied gespeeld. Ilya Yablokov stond na de korte kür al bovenaan en breidde zijn voorsprong donderdag uit, waardoor hij met 211,62 punten won. Zilver was voor de Est Mihhail Selevko (180,29), brons ging naar de Wit-Rus Yauheni Puzanau (175,07), die de Let Kims Pavlovs passeerde in de vrije kür.

Langlaufen
In het langlaufen werden de sprints in klassieke stijl afgewerkt. Bij de heren leverde dat Noors goud op: Andreas Bergsland klopte de Russen Artem Maximov en Sergey Volkov, terwijl de Fin Niilo Moilanen, de Fransman Julien Arnaud en de Est Karl Dremljuga in de finale naast de medailles grepen.

De uiterst getalenteerde Poolse Monika Skinder pakte het goud bij de vrouwen. De beoogd opvolgster van de grote Justyna Kowalczyk was in de eindstrijd te sterk voor de Russische Alena Baranova en de Noorse Sigrid Leseth Føyen. Ebba Andresen (Noorwegen), Ekaterina Evtyagina (Rusland) en Maelle Veyre (Frankrijk) keerden ondanks een finaleplaats met lege handen huiswaarts.

Snowboarden
De snowboarders werkten de big air af en daar pakte de Zwitser Nick Pünter zijn tweede gouden medaille. Na de slopestyle won hij ook de big air en wel met 184,25 punten. Motiejus Morauskas uit Litouwen won met 183,00 punten het zilver, voor de 169,25 punten van de Brit Gabriel Adams.

De Zwitserse dames pakten een 1-2'tje: goud was met 167,00 punten voor Bianca Gisler, haar landgenote Lena Müller eindigde met 155,75 punten op de tweede plek, ver voor de Noorse Stine Espeli Olsen en haar 118,75 punten.

Alpineskiën
De heren alpineskiërs werkten donderdag de reuzenslalom af en ook daar viel Noors goud te noteren: Andreas Sønsterug Amdahl was na twee runs 0,07 seconden te snel voor de Rus Nikita Kazazaev. Het was sowieso spannend: Pablo Banfi uit Frankrijk en de Italiaan Matteo Bendotti deelden op slechts 0,28 seconden het brons.

IJshockey
Donderdag werd ook het ijshockeytoernooi afgerond. Slowakije klopte Zwitserland met 4-1 in de strijd om plek vijf, Finland was Rusland met 3-1 de baas in de wedstrijd om brons. De finale ging tussen Tsjechië en dé revelatie van het toernooi, Wit-Rusland, waarbij de Tsjechen zoals wel te verwachten viel het goud pakten: 3-1.