Slechte luchtkwaliteit door stoken

De Stichting Luchtfonds ijvert voor snel uitgevoerd hyperlokaal onderzoek naar de luchtkwaliteit in woonwijken tijdens deze koudeperiode. Het Luchtfonds slaat alarm: door de huidige kou en de recente groei van het aantal hout- en pelletstookinstallaties verslechtert de luchtkwaliteit in veel woonwijken snel. Er wordt door steeds meer huishoudens langdurig gestookt. Het Luchtfonds krijgt een toenemend aantal berichten over Nederlanders die ramen en deuren gesloten moeten houden, maar desondanks in hun slaap- en woonkamers indringende, schadelijke houtstooklucht ervaren.

Onvoldoende data
Luchtfonds-voorzitter Jos Merks licht toe: “Er zijn volstrekt onvoldoende data over de hyperlokale effecten van houtstook. In vrijwel alle bestaande onderzoeken is sprake van macrocijfers over luchtkwaliteit. We hebben nauwelijks écht inzicht wat er gebeurt in en rond huizen in wijken waar volop wordt gestookt. Het kan niet anders of de luchtkwaliteit in wijken en huizen neemt snel af nu het koud is. Ons bereiken berichten over mensen die een paar jaar geleden één of twee stokende buren hadden, maar nu door soms wel tien stokers ingesloten zijn. Het kan niet anders of dit is funest voor de leefbaarheid, gezondheid en veiligheid van steeds meer Nederlanders.”

Dagelijks doden
Volgens informatie van het Luchtfonds komen er momenteel dagelijks 100 tot 200 nieuwe stokende huishoudens bij. Merks: “We weten veel over luchtkwaliteit in het algemeen. Maar we weten nauwelijks wat er gebeurt als de woonkamer of slaapkamer zich vult met de rook van stokende buren. Nu wordt op basis van internationaal onderzoek aangenomen dat houtstook 3 tot 7 doden dagelijks vergt in ons land. Het gaat hier om berekeningen, niet om harde gegevens. Het lijdt in elk voor ons geen twijfel dat tijdens deze koudeperiode weer veel longpatiënten in het ziekenhuis belanden. Afgezien van de persoonlijke ellende en de kosten, zou dit voor onze politici en gezondheidsorganisaties onaanvaardbaar moeten zijn.”