Biatlete Preuss wint voor thuispubliek eindelijk in World Cup

Biatlete Franziska Preuss heeft eindelijk haar eerste World Cup-zege te pakken. De Duitse was voor haar eigen Beierse publiek in Ruhpolding de beste op de massastart.

Preuss kent al jaren de nodige tegenspoed, van simpele pech tot doffe ellende: voor de Spelen van 2014 pleegde een oud-teamgenote zelfmoord met een biatlonwapen en werd een teamgenote betrapt op doping, terwijl Preuss zelf de kansen van de Duitse estafette vergooide door al gelijk onderuit te gaan en haar geweer half te slopen.

In het seizoen daarna pakte Preuss WK-zilver op de massastart en werd ze in de World Cup een keer tweede en derde, vorig jaar werd ze vierde op de individuele afstand op de Spelen. In Ruhpolding lukte het dan eindelijk om te winnen, na een indrukwekkend duel met de Noorse Ingrid Landmark Tandrevold.

Preuss bleef net als Tandrevold bij alle vier schietbeurten foutloos, waardoor het duo zich langzaam maar zeker los kon werken van de rest. Na de laatste schietbeurt ging Preuss als leidster de slotronde in, maar Tandrevold kon de vijf seconden dichten. Toch had de Noorse niet meer genoeg energie over: in de eindsprint pakte Preuss voor het uitzinnige publiek met 0,2 seconden de winst.

Voor Tandrevold was het overigens haar eerste podium in de World Cup. Vijftien seconden achter de Noorse werd de strijd om plek drie gewonnen door de Slowaakse Paulina Fialkova, die de Zweedse Hanna Öberg en Lena Häcki uit Zwitserland klopte.

Bij de mannen ging de winst naar Johannes Thingnes Bø, maar de Noor moest er flink voor werken. In de slotronde kwam hij samen met de Oostenrijker Julian Eberhard en de Fransman Martin Fourcade bij de drie leiders, waar alleen Quentin Fillon Maillet uit Frankrijk stand kon houden. Fourcade moest verrassend afhaken en het was Bø die Eberhard in de sprint om de winst klopte, met Fillon Maillet op plek drie.