Reactie Belgische hockeyers op gokgate: "Onze status is veranderd, vandaar deze affaire"

Zaterdag wist Spanje in de Pro League-wedstrijd tegen wereldkampioen België in twee minuten twee keer te scoren. Afgelopen week werden de Red Lions ook geplaagd door de gokaffaire. Het past volgens de Belgen zelf allemaal bij hun nieuwe status als wereldkampioen.

"Er wordt een heel groot spel van gemaakt. Er is één Belgische journalist achter gekomen dat er een onderzoek is van de kansspelcommissie. Maar het is vooral een vraag naar de wedstrijdschema’s. Het gaat om het nakijken van informatie en niet om een een gerechtelijk onderzoek", zegt Loïck Luypaert in Valencia over het hele gedoe rond het inzetten op wedstrijden.

"Of ik het duizend procent zeker weet dat er niets aan de hand is? Ja. Wij hebben in een kring met elkaar gezeten. Daar zei iedereen nee, toen het ze gevraagd werd. En geloof me, wij hebben een open groep. Als iemand een foutje heeft gemaakt, hadden ze dat gewoon gezegd. Het is gewoon jammer dat hier aandacht naar gaat en dat mensen als Jacques Brinkman daar op hun manier op reageren. Het spel is op de wagen, omdat wij wereldkampioen zijn." 

Jarenlang was België aan het jagen op hun eerste titel. Een lange jacht naar erkenning. Nu heeft België groot succes en is het team getransformeerd van jager tot prooi. Het elftal krijgt bij wijze van spreken meteen een spoedcursus crisiscommunicatie voor de kiezen. Luypaert: "Sommige dingen zijn nu al veranderd omdat we wereldkampioen zijn geworden. Alles zal in de toekomst worden uitvergroot. Wij zijn wereldkampioen, wij zullen hiermee om moeten gaan."

De ervaren Belgische keeper Vincent Vanasch, de shootout-held in de finale tegen Nederland, geeft toe dat het team geraakt was door de hele affaire. "Als wij vijftiende van de wereld waren geworden in India, was er niet over gepraat. Maar nu wel. Ik vond het niet plezant om te horen. Dit is onze nieuwe status, daar moeten we van leren", zegt hij. "Voor ons is alles duidelijk. Niemand heeft in India gegokt. Wij zijn clean met betten. Voor ons is het klaar, wij willen ons concentreren op het hockey. Dat is onze core business." Vanasch gaf aan dat hij hoopte dat er niets uit het onderzoek komt van de kansspelcommissie, die twintig wedstrijden onderzoekt van de afgelopen drie jaar, waar Belgische spelers mogelijk op zouden hebben ingezet.

Een furieus Spanje wist zaterdag op het hockeyveld de Belgen ook pijn te doen.  In de allereerste Pro League-wedstrijd stond België 0-2 voor, maar in de laatste vijf minuten maakten de Spanjaarden er 2-2 van. De Belgische hockeyers misten vervolgens alle shoot-outs en verloren daardoor alsnog de wedstrijd. De enorme euforie van de wereldtitel is op deze manier binnen een maand wel rap verdwenen voor de Zuiderburen, die snel zullen moeten wennen aan hun nieuwe status als de te kloppen ploeg. Op, maar ook buiten het veld.