Porte opnieuw de beste op Willunga Hill, Impey eindwinnaar Tour Down Under

Richie Porte heeft de laatste etappe van de Tour Down Under gewonnen. De Australiër was opnieuw de beste op de beklimming van Willunga Hill voor Wout Poels. De eindwinst in de Australische rittenkoers ging net zoals vorig jaar naar Daryl Impey. De Zuid-Afrikaan werd derde in de rit en nam de leiderstrui over van klassementsleider Patrick Bevin, die op de eerste beklimming van Willunga Hill moest lossen. De Nieuw-Zeelander had te veel last van zijn valpartij van zaterdag.

Vandaag stond de laatste etappe op het programma van de Tour Down Under met aankomst op Willunga Hill, die de renners twee keer op moesten rijden. Vanuit de start ontstond er snel een kopgroep met daarbij de Nederlander Danny van Poppel. De renner van Jumbo-Visma had het gezelschap van zes andere rijders: Lukas Pöstlberger, Thomas de Gendt, Gediminas Bagdonas, Alex Dowsett, Jasha Sütterlin en Nicholas White.

De voorsprong van de kopgroep liep snel op naar drie minuten en dertig seconden. Dat bleef het ook lang, maar in de laatste vijftig kilometer liep de voorsprong snel terug. Op de eerste klim van Willunga Hill werden de koplopers dan ook teruggepakt door het beulswerk van team Sky. Klassementsleider Bevin moest al vroeg op de klim passen. De Nieuw-Zeelander had te veel last van zijn blessures die hij opliep in rit van zaterdag, waarbij hij hard ten val kwam. Vlak voor de top van de eerste beklimming van Willunga Hill versnelde Kenny Elissonde. De kleine Fransman van team Sky kreeg ploeggenoot Poels met zich mee. Ze kregen enkele meters, maar in de afdaling kwam alles weer bij elkaar.

In het tussenstuk naar de tweede beklimming van Willunga Hill bleef het tempo in het peloton er goed inzitten, waardoor wegrijden kansloos was. Alles was dan ook bij elkaar bij het opdraaien van de slotklim. Opnieuw was het team Sky dat het tempo bepaalde op de klim. Ditmaal was het Dylan van Baarle die op kop reed van het peloton. Met nog twee kilometer te gaan was het werk van Van Baarle gedaan, waarna Elissonde ten aanval trok.

De Fransman was de ideale springplank voor ploeggenoot Poels. De Limburger reed er ook snel naartoe, waarna Porte ook zijn versnelling plaatse. De nieuwe aanwinst van Trek-Segafredo reed zo naar Poels toe en niet veel later moest de Nederlander passen. Porte kon echter het gat niet vergroten met Poels en ook de Impey was altijd in de buurt. Porte won wel de etappe en het was alweer zijn zesde zege in zes jaar op Willunga Hill. Poels kwam als tweede over de meet met vlak daarachter Impey.

De Zuid-Afrikaans kampioen stelde daarmee de eindoverwinning in de Tour Down Under veilig en volgt zichzelf op de erelijst op. Porte is de nummer twee in het algemeen klassement voor Poels.