Jubilerende Spitse helpt Oranje aan zege tegen Zuid-Afrika

Het Nederlands elftal heeft de oefentrip in Zuid-Afrika afgesloten met een nipte zege op datzelfde Zuid-Afrika. In Kaapstad wonnen de vrouwen onder leiding van bondscoach Sarina Wiegman met 1-2 van het gastland. Deze stand stond met de rust al op het bord.

De ploeg vertrok maandag voor een week naar Zuid-Afrika. Een korte trainingskamp en een aansluitende oefenwedstrijd. De 22-jarige Inessa Kaagman mocht debuteren door de afwezigheid van de geblesseerde Daniëlle van de Donk. Sherida Spitse had vanmiddag een feestelijk jubileum in Oranje. De 28-jarige Friezin speelde haar 156e interland en is nu mede-recordinternational, samen met Annemieke Kiesel-Griffioen. De speelster van Vålerenga had nog geen twee minuten nodig om die prestatie op weergaloze wijze luister bij te zetten. Na een actie van Lineth Beerensteyn stifte Spitse de bal via de onderkant van de lat schitterend in de verre hoek.

Vivianne Miedema maakte er niet veel later 0-2 van. Zuid-Afrika kwam voor rust nog terug via Thembi Kgatlana na een mislukte terugspeelbal van Danique Kerkdijk. De thuisploeg had na rust een aantal goede mogelijkheden op de gelijkmaker. Oranje, dat na een aantal wissels een matige tweede helft speelde, hield echter stand in de eerste interland van 2019.

Die 2-1 bleek ook de eindstand, waardoor Nederland zich winnaar mag noemen van de Winnie Mandela International Challenge. In de aanloop naar het WK komende zomer, speelt Oranje volgende maand in Portugal om de Algarve Cup. Spanje en Polen zijn dan de tegenstanders.