Topduo's onderuit op Australian Open, Koolhof door

Op de Australian Open zijn de nummers één en twee van de plaatslingslijst in het mannendubbelspel - en daarmee tevens de finalisten van vorig jaar - uitgeschakeld.

Titelverdedigers Oliver Marach (AUT) en Mate Pavic (CRO), als eerste geplaatst, sneuvelden in de tweede ronde tegen Maximo Gonzalez (ARG) en Nicolas Jarry (CHI). Het Zuid-Amerikaanse duo had slechts twee sets nodig om de kampioenen naar huis te sturen: 6-4, 6-4.

Marach en Pavic wonnen vorig jaar de finale van de Colombianen Juan Sebastian Cabal en Robert Farah, dit jaar als tweede geplaatst. Verder dan het winnen van één set kwamen ze niet, want de Amerikanen Jack Sock en Jackson Withrow knokten zich na de eerste set alsnog naar de winst: 6-7 (6), 6-3, 6-4.

Wesley Koolhof en zijn Nieuw-Zeelande partner Marcus Daniell staan wel in de tweede ronde. Het duo speelde tegen de Australische legende Lleyton Hewitt en diens landgenoot John-Patrick Smith, die na het winnen van de eerste set niet opgewassen waren tegen Koolhof en Daniell: 3-6, 6-1, 6-4.

Bij de vrouwen speelde Demi Schuurs samen met tweevoudig Australian Open-winnares Bethanie Mattek-Sands. Het duo was als vijftiende geplaatst, maar sneuvelde in drie sets in de eerste ronde tegen de Belgische Elise Mertens en Aryna Sabalenka uit Wit-Rusland: 2-6, 6-3, 3-6.

Het als derde geplaatste duo Gabriela Dabrowski (CAN)/Xu Yifan (CHN) kwam de eerste ronde ook niet door. Barbora Strycova en Marketa Vondrousova uit Tsjechië waren een maatje te groot voor het Canadees/Chinese duo: 6-2, 3-6, 6-3.