Russen grijpen de macht in Tour de Ski

In de Tour de Ski heeft langlaufster Natalia Nepryaeva een fraaie slag geslagen in de tweede etappe. De 23-jarige Russische pakte de winst en nam ook gelijk de leiding in het klassement over van Stina Nilsson, de Zweedse winnares van etappe één.

In het Italiaanse Toblach bestond de tweede etappe uit tien kilometer vrije stijl met individuele start, vergelijkbaar met een tijdrit in het wielrennen dus. Ingvild Flugstad Østberg leek de winst te pakken, maar Nepryaeva zat kilometer na kilometer nét onder de tijd van de Noorse. Dat was aan de finish ook zo, maar veel scheelde het niet: 0,3 seconden.

Nepryaeva's leeftijds- en landsgenote Anastasia Sedova werd op 10,9 seconden verrassend derde, voor de Finse Krista Pärmäkoski (+17,4) en de Noorse titelverdedigster Heidi Weng (+21,2), die eindelijk weer wat goede vorm liet zien. In het klassement gaat Nepryaeva dankzij haar winst en haar bonificatieseconden aan de leiding, met 23,6 seconden voorsprong op Jessica Diggins en 28,3 seconden op Østberg.

Bij de mannen, die vijftien kilometer voor de kiezen kregen, ging de winst overtuigend naar de Rus Sergey Ustiugov. De Tour de Ski-winnaar van twee jaar geleden, die destijds bijna alle etappes won, was aan de finish 12,2 seconden sneller dan de Noor Simen Hegstad Krüger, terwijl Alexander Bolshunov uit Rusland op 21,9 seconden de derde plek pakte, voor landgenoot Andrey Melnichenko en de Noor Didrik Tønseth.

Johannes Høsflot Klæbo, de winnaar van etappe één, eindigde op 48,6 seconden als twaalfde en zakte daarmee naar plek drie in het klassement. Zijn generatiegenoot Bolshunov heeft de leiding overgenomen en staat 6,0 seconden voor op Ustiugov, terwijl Klæbo nu op 10,3 seconden volgt, met Krüger op de vierde plek op 30,5 tellen.