FC Groningen huurt Bel Hassani van AZ met optie tot koop

Iliass Bel Hassani maakt op 1 januari op huurbasis de overstap van AZ naar FC Groningen, zo meldt Groningen op de officiële clubwebsite.

Groningen heeft bovendien een optie tot koop bedongen op de 26-jarige middenvelder. Bel Hassani heeft nog een contract tot de zomer van 2021 bij AZ, maar kwam dit seizoen niet verder van twee invalbeurten in de kwalificatie voor de Europa League. Hij maakte dit seizoen geen deel uit van de wedstrijdselectie voor een Eredivisiewedstrijd. 

Bel Hassani laat weken 'super trots' te zijn met zijn overgang. "Vanaf het moment dat ik te horen kreeg dat ik verder mocht kijken wat mijn toekomst betreft, heb ik direct bij mijn management aangegeven dat FC Groningen mijn absolute voorkeur had. Dat heeft een aantal redenen", vertelt de geboren Rotterdammer. 

"Ik ken trainer Danny Buijs nog van onze gezamenlijke periode bij Sparta Rotterdam, de wedstrijden die ik tegen FC Groningen in Groningen heb gespeeld waren altijd bijzonder qua sfeer met fanatieke thuissupporters en de stad Groningen spreekt mij aan om te leven en te werken."

Bel Hassani is FC Groningen dankbaar voor het vertrouwen dat de club in hem stelt. "Het is duidelijk dat ik wedstrijdritme mis, maar FC Groningen heeft het risico genomen om hier doorheen te kijken. Dat waardeer ik zeer. Het is een heerlijk vooruitzicht dat ik straks ga trainen om elke week weer toe te leven naar een wedstrijd. Die spanning heb ik gemist. Het voelt alsof ik weer profvoetballer word!"


Ajax
FC Groningen heeft de hoop gevestigd op de 20-jarige Ajax-talenten Kaj Sierhuis en Dani de Wit. Mateo Cassierra, de huurling van Ajax zal dan terug naar Ajax gaan. De Colombiaanse spits maakt in het noorden geen indruk in het shirt van FC Groningen.

Directeur Hans Nijland van FC Groningen wil nog niets bevestigen, maar geeft in de krant aan dat hij wel gecharmeerd is van de spits en de aanvallende middenvelder. Nijland zegt dat hij 'een constructief onderhoud'heeft gehad met de technische leiding van Ajax.

"We mopperen in het Noorden wel eens over Ajax, maar we mogen toch heel tevreden zijn over de warme band die er tussen onze clubs bestaat", vindt Nijland. "In het verleden zijn er al eens succesvolle verhuurconstructies geweest met bijvoorbeeld Michael Reiziger en Daley Blind. Sinds Marc Overmars en Henk Veldmate in de leiding zitten van Ajax is er weer uitstekend contact en wederzijdse waardering. Het is een zeer nuttige relatie voor onze club."

Ook een eventuele overgang van de Japanner Ritsu Doan naar Ajax kwam ter sprake, maar volgens de algemeen directeur van Groningen is dat geen optie voor de Amsterdammers.