Borussia Dortmund lijdt eerste nederlaag in Bundesliga; Weghorst maakt zesde goal

Borussia Dortmund is in de zestiende speelronde van de Bundesliga tegen zijn eerste nederlaag aangelopen.
De koploper liet zich dinsdag verrassen door Fortuna Düsseldorf, dat door de 2-1 zege niet meer in de degradatiezone staat. VfL Wolfsburg boekte tegelijkertijd een 2-0 overwinning op VfB Stuttgart en Wout Weghorst maakte zijn zesde competitietreffer van het seizoen voor die Wölfe.

Fortuna Düsseldorf - Borussia Dortmund 2-1
Borussia Dortmund leek na een kwartier op voorsprong te komen in de Merkur Spiel-Arena, maar een doelpunt van Marco Reus werd vanwege buitenspel afgekeurd. Even later was het aan de andere kant raak: Dodi Lukebakio werd na balverlies van Dortmund gelanceerd en schoot de bal hard in de korte hoek. Die Borussen konden voor rust niet meer langszij komen, maar wisten dat zij de laatste drie competitiewedstrijden hadden gewonnen waarin men bij de thee op achterstand had gestaan. Overigens mocht Dortmund niet klagen dat het 1-0 stond, want Takashi Usami liet na 38 minuten een honderdprocentkans liggen.

Het Dortmund van Lucien Favre hoopte na de pauze orde op zaken te stellen, maar na 55 minuten werd het 2-0: Jean Zimmer ontving de bal van Usami en vond met een schitterende knal de verre kruising. Favre greep na een uur in en bracht Jadon Sancho en Paco Alcácer binnen de lijnen. De Spanjaard bewees twintig minuten later zijn waarde, want op aangeven van Lukasz Piszczek kopte hij de bal in de verre hoek. Borussia Dortmund hoopte nog een punt uit het vuur te slepen, maar daar slaagde de lijstaanvoerder niet in. De BVB heeft 39 punten, zes punten meer dan runner-up Borussia Mönchengladbach.

Hertha BSC - FC Augsburg 2-2
Hertha en Augsburg maakten er een doelpuntenfestijn van in de eerste helft. De bezoekers kwamen na acht minuten op voorsprong via Martin Hinteregger, maar Matthew Leckie maakte na een scherpe counter gelijk. Ondrej Duda zette Hertha na 31 minuten op 2-1, maar Koo Ja-Cheol tekende op aangeven van Alfred Finnbogason voor de gelijkmaker. In de tweede helft gaven de ploegen elkaar niet meer zoveel ruimte als in het eerste bedrijf en de kansen waren dan ook schaars. Er werd niet meer gescoord. Javairo Dilrosun, Karim Rekik en Derrick Luckassen ontbraken vanwege blessureleed overigens in de selectie.

VfL Wolfsburg - VfB Stuttgart 2-0
Geen enkele ploeg leed dit seizoen meer uitnederlagen dan Stuttgart, maar het team van Markus Weinzierl werkte een prima eerste helft af in de Volkswagen Arena. De laagvlieger vergat echter zichzelf te belonen. Wolfsburg daarentegen sloeg tweemaal eiskalt toe: de vrijstaande Josuha Guilavogui kopte uit een vrije trap van Maximilian Arnold raak en vlak voor rust profiteerde Weghorst van een verkeerde bal van Santiago Ascacíbar. In de tweede helft konden die Schwaben niet meer terug in de wedstrijd komen. Door de overwinning stijgt de ploeg van Bruno Labbadia naar een zesde stek in de Bundesliga.

Mönchengladbach - FC Nurnberg 2-0
Yann Sommer voorkwam met een prachtige redding een vroege achterstand voor Borussia Mönchengladbach. De doelman redde op een kopbal van Adam Zrelak. In de slotfase kreeg de thuisploeg twee goede kansen op de 1-0: een kopbal van Denis Zakaria werd van de lijn gehaald en Thorgan Hazard miste een strafschop. Na de pauze was de Belg succesvoller, want na een voorzet van Ibrahima Traoré rondde Hazard af. Vier minuten voor tijd gooide Alassana Plea de wedstrijd in het slot in het voordeel van het team van Dieter Hecking. De trainer zat overigens voor de vierhonderdste keer op de bank bij een wedstrijd in de Bundesliga.