Pirmin Blaak: "Hadden meer bravoure moeten tonen"

Na zijn eerste toernooi met Oranje als eerste doelman werd hockeydoelman Pirmin Blaak meteen verkozen tot beste keeper van het WK. "Voor het toernooi las ik sommige kritische reacties over mijn nieuwe rol. Dan is het mooi dat het deze kant is opgevallen. Ik heb veel vertrouwen gekregen van de staf en dat zag je terug in de wedstrijden."

Straks, bij de kerst, zal hij nog wel eens kijken naar de trofee voor beste keeper, die dan ergens bij de open haard staat. Misschien zal het hem dan wél blij maken, vertelde de Rotterdamse keeper. Maar daar was zondag, na het zure nederlaag, geen sprake van.

Curieus moment
De keeper keek op verzoek nog een keer terug naar het meest curieuze moment van de shoot-outserie in de finale met België. Het moment dat Artur de Sloover de laatste shoot-out in de reguliere speeltijd langs Blaak schoof. Het moment dat de Belgen dachten de wereldtitel binnen te hebben, uitzinnig feest vierden en de Indiase organisatoren de spullen voor de slotceremonie al het veld op sleepten. Juist dat op moment reageerde Blaak met het gebaar van de videoreferral: een denkbeeldige rechthoek tekenen in de lucht. "Ik had mijn stick achter die van hem gelegd. Als hij dan mijn stick wegtikt, is dat afhouden. De Belgen kwamen boos naar me toe. Last chance, zei ik. We kregen hem mee", reageerde Blaak over het het spannendste moment van de eindstrijd, waarbij De Sloover ook shoot maakte.

Bij de sudden death die volgde vroeg Blaak weer een videoref aan, ditmaal nadat Florent van Aubel scoorde. "Hij stond op mijn stick, dus ik dacht: die krijg ik mee." Dat gebeurde niet. Jeroen Hertzberger, zaterdag tegen Australië goed voor twee rake shoot-outs, maakte zondag zijn eerste tegen België, maar sloeg zijn vierde shoot-out van het weekend vervolgens vanuit een moeilijke hoek over het goal van goalie Vincent Vanasch. Einde WK-finale, titel voor België.

Na de schaakpartij, die de WK-finale tussen ambitieuze grootmachten Nederland en België was geworden, kon Oranje tijdens de afsluitende shoot-outs de wereldtitel al ruiken. Blaak: "Normaal is drie van de vijf shoot-outs stoppen als keeper genoeg. Misschien hadden we meer bravoure moeten tonen, meer moeten uitstralen dat we ze gingen killen. Dat dit óns moment was. Dat deden we even, toen we 2-0 voor kwamen. Nu gaven we de Belgen nog een laatste kans."

Dromen van shoot-outs
Blaak bekende na twee shoot-outseries in één finaleweekend – zaterdag was hij de held in de halve finale tegen Australië – dat hij weleens over shoot-outs droomt. Tijdens het toernooi neemt hij ’s ochtends met assistent-trainer Taco van den Honert met videobeelden de shoot-outs door. Soms kijkt hij ze vier keer terug. Daarna gaat hij zijn middagdutje doen en schieten al die shoot-outs de hele tijd door zijn hoofd. Voor de wedstrijd zet hij de voorkeuren van de shoot-outnemers op een briefje. Voor de start van de serie kijkt hij daar nog een laatste keer op. "Zo wist ik dat Arthur van Doren graag naar zijn backhand gaat. Zo ging het ook. Dat hij dan zo mist, is lekker. De voorbereiding werkt."

Tijdens de kerst gaat hij nog weleens kijken naar die trofee van beste keeper van het toernooi, die hij na afloop van de finale kreeg uitgereikt. De komende dagen zal vooral de teleurstelling overheersen. "Ik had natuurlijk veel liever het WK-goud gehad, dan zo’n individuele prijs. Wij hebben er als team alles aan gedaan. Het valt gewoon vervelend. We kunnen ons niet alles kwalijk nemen. We verliezen hier de WK-finale in de sudden death van de shoot-outs. Hoe dichtbij ben je dan?"