België voor het eerst wereldkampioen hockey na shoot-outs

Nederland is er zondag niet in geslaagd om wereldkampioen te worden. In de finale, die na 60 minuten in 0-0 eindigde, verloren de Oranje Heren uiteindelijk via shoot-outs van België. Pas in de sudden death werd de spannende eindstrijd van het wereldkampioenschap in het Indiase Kalinga Stadium beslist, nadat Jeroen Hertzberger zijn shoot-out over het Belgische doel zag verdwijnen.

De wereldtitel is de eerste prijs voor de Belgische hockeyers ooit. Voor Nederland is het de tweede zilveren medaille op een WK op een rij. Een prestatie die tot grote teleurstelling in het Nederlands kamp leidde. Met betraande ogen liepen diverse Oranje-spelers na afloop over het veld. Het ongeloof en de ontgoocheling waren groot. Aan de andere kant vielen de Belgen elkaar in de armen. Vol vreugde nam aanvoerder Briels de wereldbeker in ontvangst. Voor Nederland restten slechts de troostprijzen: Thijs van Dam werd talent van het toernooi, Pirmin Blaak gekroond tot de beste keeper.

Voorzichtig
Met in het achterhoofd alle grote clashes en uitslagen van de laatste jaren tussen Nederland en België, waren de eerste kwarten opvallend voorzichtig. De Belgen leken te gokken op een mooie lange pass van achteruit, van bijvoorbeeld wereldspeler Arthur van Doren. De Nederlanders wilden hun middenveld wel inspelen, maar zagen dat daar de Belgen al hun pionnen hadden neergezet. Zo stond Seve van Ass soms zo tussen vier Belgen in, als hij de bal kreeg.

In dit schaakspel was een klein foutje al bijna fataal. Toen Billy Bakker net de bal verloor aan Cedric Charlier op de kop cirkel van de Belgen, kwam België meteen met een gevaarlijke counter, die schitterend werd gestopt door een van de mooiste tacklebacks van de wedstrijd, van aanvaller Thierry Brinkman.

Terwijl België weinig creëerde, kroop Oranje langzaam uit zijn schulp. Individuele acties werden niet echt aangegaan, maar ‘het landje veroveren’, zoals de spelers het zelf vaak noemen dit toernooi, was wel steeds gevaarlijker, ook al was het moeilijk kom een gat te vinden in de Belgische defensie. Twee strafcorners leken de wedstrijd open te kunnen breken voor Nederland, maar één variant op Jeroen Hertzberger lukte niet helemaal. De tweede werd niet goed gestopt. Zo gingen beide teams de rust in. Het was wachten op de eerste treffer om de wedstrijd te doen ontbranden, hoewel de WK-finale uiteraard ook extra spanning met zich meebracht.

Gelijkwaardig
Ook het derde kwart bleven de teams gelijkwaardig. En waren de kansen minimaal. De Belgen trokken een rode muur op en bleven calculerend hockey spelen. Oranje deelde speldenprikjes uit, maar moest blijven vrezen voor counters. Jorrit Croon vond Mirco Pruyser, die richting de cirkel rende, naar zijn backhand draaide en net langs het doel van keeper Vincent Vanasch sloeg.

Beide teams bleven elkaar in een houdgreep houden, waarbij Oranje nog het liefst wilde aanvallen, maar niet in het rode mes van België wilde lopen. Met nog een paar minuten te gaan, was het de vraag of er nog een team iets bijzonder wilde doen. Nicolas de Kerpel schoot nog tegen de zijplank, maar eindigde de wedstrijd in 0-0, waardoor shoot-outs de beslissing moesten brengen.

Shoot-outs
In de shoot-out gingen de kansen heen en weer. Hertzberger bracht Nederland op 1-0, waarna Van Doren miste. Pruyser kon er 2-0 van maken, zag de bal van zijn stick worden getikt. Omdat België weer mist, kon Jonas de Geus er 2-0 van maken. De jongeling van Almere, die Robbert Kemperman verving in de shoot-outserie, bleef koel en zette Nederland op koers voor goud. België kwam echter terug. Eerst maakt Van Aubel er 2-1 van, waarna Van Ass miste en Wegnez de stand in de finale gelijk trok. Toen vervolgens Van Dam zijn poging ook zag stranden, kon De Sloover het afmaken. De Belg scoorde, maar Blaak had terecht shoot gezien. Terwijl de Belgen de wereldtitel al vierden, keurde de videoref de treffer af. Nederland leefde nog.

Maar waar het in de halve finale tegen Australië via de sudden death nog werd gewonnen, ging het in de finale mis. Van Aubel scoorde opnieuw, waarna alle druk bij Hertzberger lag. Na drie gemaakte shoot-outs dit toernooi, liep de vierde shoot-out verkeerd af. Vanasch drong de aanvaller naar de buitenkant, Hertz haalde uit met de backhand, maar zag de bal tot zijn verbijstering hoog over vliegen.


België juicht na het winnen van de wereldtitel. (Pro Shots / Bart Scheulderman)