Kluivert grote kanshebber op Golden Boy Award, ook De Ligt in top 5

Justin Kluivert lijkt hard op weg om de Golden Boy van 2018 te worden. Tot nu toe vergaarde hij de meeste stemmen, meldt organisator Tuttosport.

Het Italiaanse magazine heeft dinsdag een voorlopige top vijf bekend gemaakt en daarin blijkt de vleugelaanvaller van AS Roma op dit moment de beste papieren te hebben. Ook Matthijs de Ligt maakt kans op de uitverkiezing van grootste talent van Europa. Hij staat net als Kluivert en Patrick Cutrone (AC Milan), Trent Alexander-Arnold (Liverpool) en Vinícius Júnior (Real Madrid) in de voorlopige top vijf.

Op de lijst staan ook de namen van Justin Bijlow (Feyenoord), Javairô Dilrosun (Hertha), Teun Koopmeiners (AZ) en Timothy Fosu-Mensah (Manchester United, verhuurd aan Fulham).

Justin Kluivert (Pro Shots / Insidefoto)
Justin Kluivert (Pro Shots / Insidefoto)

Het panel van 35 journalisten heeft tot eind november de tijd om hun voorkeur uit te brengen en bij de huidige tussenstand valt op dat titelverdediger Kylian Mbappé ontbreekt in de top. Hij werd alom beschouwd als topfavoriet, maar lijkt om onduidelijke redenen naast een nieuwe eretitel te grijpen.

De prijs voor grootste Europese voetbaltalent onder 21 jaar bestaat sinds 2003 en werd toen gewonnen door Rafael van der Vaart. Hij is vooralsnog de enige Nederlander die met de prijs aan de haal ging. Later wonnen mannen als Wayne Rooney, Lionel Messi, Cesc Fàbregas, Sergio Agüero en Paul Pogba. De award wordt op 17 december tijdens een gala in Turijn uitgereikt aan de winnaar.