VAR doet volgend seizoen intrede in Premier League

Scheidsrechters in de Premier League krijgen vanaf volgend seizoen hulp van een video assistent referee (VAR). Daar is over gestemd door alle clubs.

Al langere tijd vroegen gerenommeerde trainers om elektronische hulp en de clubs hebben er donderdag een akkoord over bereikt, zo melden diverse Engelse media. De Premier League dient een officieel verzoek in bij de spelregelcommissie en bij de FIFA om zo snel mogelijk toestemming te krijgen.

In de Eredivisie, de Serie A en de Bundesliga wordt al gebruik gemaakt van de VAR. Ook op het WK debuteerde de videoscheidsrechter. Alleen in de Premier League is het nog niet ingevoerd, terwijl Engeland al wel kennismaakte met het systeem via de FA Cup en de Carabao Cup. Daarin worden wedstrijdsituaties wel live beoordeeld, met wisselende resultaten.

Aanvankelijk was er veel kritiek op beslissingen van de videoscheidsrechter. Zo stelde Mauricio Pochettino nog dat het beschamend was. Hij stelde toen ook dat de VAR niet nodig was als het op zo'n manier ging als tegen Rochdale, tijdens een FA Cup-wedstrijd. In april werd een voorstel weggestemd, maar inmiddels zijn genoeg clubs van mening veranderd waardoor de overkoepelende organisatie nu toch overstag is gegaan.