Opnieuw invallen in Belgische voetbal, Anderlecht in opspraak

De Belgische politie heeft woensdag huiszoekingen gedaan bij Excelsior Moeskroen, het Belgisch Arbitragehof (BAS) en de Belgische voetbalbond.

De invallen hebben te maken met een onderzoek naar de toewijzing van een proflicentie aan Excelsior Moeskroen. Dit onderzoek staat dus los van het grote fraude- en matchfixingschandaal rond zaakwaarnemers Mogi Bayat en Dejan Veljkovic.

Het onderzoek werd in april al gestart, nadat KV Mechelen zich had beklaagd over het toekennen van de licentie aan Moeskroen. De afgelopen jaren deden Cercle Brugge, Lierse, OH Leuven, Westerlo, STVV en Lommel SK dat ook al eens, maar telkens kreeg de omstreden club weer een proflicentie.

Moeskroen zou via een ondoorzichtige aandeelhoudersconstructie in handen zijn van een makelaar, wat in België niet is toegestaan. Men zou een licentie hebben verkregen door valse documenten in te dienen bij het BAS. Bij de invallen zijn woensdag drie bestuursleden van de club uit de Eerste Klasse opgepakt en meegenomen voor verhoor. Volgens Belgische media zijn er ook vermoedens van onder meer witwaspraktijken.

Tot slot is Anderlecht ook in opspraak geraakt, omdat men daar opnieuw de regels rond minderjarige spelers zou hebben overtreden. De Standaard meldt dat Anderlecht een dubieuze deal sloot toen aanvaller Lazar Markovic in januari werd gehaald. Als Liverpool de Serviër aan de Brusselse club wilde verhuren, mochten de Engelsen als eerste gesprekken voeren met Jérémy Doku, het gewilde 16-jarige talent van Anderlecht.

Voormalig manager Herman Van Holsbeeck legt uit waarom hij akkoord ging met de constructie. "We hadden gewoon geen andere keuze. Het waren de laatste uren van de transferperiode. De club stond onder druk, de eerste ploeg presteerde niet en Markovic was het enige alternatief."