OM eist 7,3 miljoen terug van veroordeelde crimineel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam geëist dat een 49-jarige veroordeelde witwasser 7.364.975,51 euro aan crimineel verdiende winsten betaalt aan de staat. Volgens het OM heeft hij voor dat bedrag uitgaven gedaan, terwijl hier maar 1600 euro aan legale inkomsten tegenover stonden. Hij was de hoofdverdachte uit het onderzoek Andes van het Landelijk Parket.

Onderzoek Andes
De 49-jarige man werd op 22 juni 2017 door het Hof in Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier en een half jaar vanwege onder andere gewoontewitwassen en het leiding geven aan een criminele organisatie die zich bezig hield met witwassen, afpersing, bedreigingen en zware mishandeling. Uit onderzoek door de politie blijkt dat de 49-jarige man een buitensporig uitgavenpatroon had.

De gelden zouden vermoedelijk zijn verdiend met misdrijven van verdachte zelf. De verdachte is in het verleden voor in totaal 17,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege diverse diefstallen, bedreigingen en een gewelddadige overval op een geldwagen. Hij zou daar miljoenen mee hebben verdiend.

De veroordeelde probeerde zijn crimineel verdiende gelden zorgvuldig buiten het zicht van justitie te houden. Hij beschikte in Nederland niet over bankrekeningen op zijn naam, of een woning of auto op zijn naam, zo blijkt uit onderzoek. Desondanks gaf hij aanzienlijke bedragen uit, waaronder uitgaven voor veel luxe zoals vakanties, inrichting van twee gehuurde appartementen, (gepantserde) auto's, dure exclusieve merkkleding en horloges.

Hij liet zijn gelden bewaren door bekenden. Hij maakte hierbij ook gebruik van zijn (ex-)vriendinnen. “Om deze criminele gelden te kunnen witwassen heeft verdachte een groep personen om zich heen verzameld die ieder een eigen rol in dit gestructureerde samenwerkingsverband hadden en ook profiteerden van deze samenwerking” oordeelde de rechtbank en het Hof in hun arrest.

Berekening ontneming
Voor de berekening van het wederrechtelijk verkregen voordeel is de periode van 1 januari 2000 tot en met 27 mei 2013 aangehouden. Er is hiervoor een kasopstelling gemaakt. Door middel van deze methode worden de legale inkomsten vergeleken met de uitgaven die de man heeft gedaan. De politie heeft de uitgaven aan betaalde huur, alimentatie, uitgaven voor inrichting woning, vakanties, horloges, diamanten, prostituees, dure auto’s en de tandarts bij elkaar opgeteld.

Daar zijn de legale inkomsten vanaf getrokken. De laatst bekende legale inkomsten van veroordeelde dateren uit 2003, en dat was een bedrag van 1600 euro. De rest is volgens het OM van misdaad afkomstig. Het gaat om een bedrag van 7.364.975,51 euro. Het OM eiste dat hij dat bedrag betaalt aan de staat. Tegen twee andere personen die hij gebruikte om zijn gelden wit te wassen eiste het OM een ontneming van 3.173.567,16 euro en 71.433,95 euro.