Ajax verslaat Benfica in blessuretijd na mooi voetbalgevecht

Ajax heeft kwalificatie voor de laatste zestien van de Champions League binnen handbereik na 1-0 zege op Benfica. Die kwam tot stand in blessuretijd.

De Amsterdammers startten met Kasper Dolberg in de spits en Nico Tagliafico keerde terug in de verdediging, maar de Argentijn kon niet voorkomen dat Benfica in de eerste drie minuten al twee uitstekende kansen kreeg. André Onana was echter wel bij de les en dat was op het middenveld duidelijk niet het geval. Tot twee keer toe werd de bal simpel ingeleverd en stonden de Portugezen na een vlotte combinatie steeds vrij voor de doelman. Grimaldo kwam in de vijfde minuut ook nog tot een redelijk afstandsschot en daarna ging de storm een beetje liggen.

Ajax vocht zich in het duel en kreeg gaandeweg mogelijkheden via Dolberg. De Deense spits ontsnapte na 22 minuten spelen aan de aandacht van de Portugese defensie, maar hij verzuimde om de bal langs doelman Odisseas Vlachodimos te schieten. Kort voor rust was de keeper wel verslagen, maar kon een verdediger de bal uit het doel trappen na een omhaal van Tagliafico. De doellijntechnologie stelde vast dat de bal deels over de lijn was, maar niet in zijn geheel, waardoor de ruststand op 0-0 werd bepaald.

Na rust bleef het duel boeiend, maar grote mogelijkheden werden schaarser. De Amsterdammers forceerden een licht veldoverwicht, zonder daarbij veel te creëeren. Een vrije trap van Lasse Schöne en een schotje van Hakim Ziyech waren lange tijd de grootste wapenfeiten, tot Donny van de Beek een kwartier voor het einde ineens vrij voor de doelman kwam te staan en vol uithaalde. Een handje van de keeper voorkwam echter een winnende treffer, waar Ajax zeker na rust het meeste aanspraak op maakte. In blessuretijd kwam de goal er alsnog via een van richting veranderd schot van Noussair Mazraoui.

Door de zege staat Ajax nu op zeven punten uit drie duels, waarmee het de koppositie deelt met Bayern München, wat eerder op de avond met 0-2 won bij AEK Athene. De Duitsers staan nu ook op zeven, terwijl het gat met Benfica al vier punten bedraagt. De Grieken sluiten de rij met drie nederlagen. Zodoende lijkt overwintering in de Champions League inmiddels een zeer reële mogelijkheid voor de mannen van Erik ten Hag.

Ajax juicht na de enige treffer in de blessuretijd. (Pro Shots / Niels Boersema)