Eagles winnen topduel, Sparta bovenaan in periodestrijd ondanks gelijkspel

Go Ahead Eagles heeft gewonnen bij mede-koploper Almere City. Sparta deed ondanks puntverlies tegen Roda goede zaken in de strijd om de periodetitel.

Almere, Go Ahead en Sparta gingen de negende speelronde in als gedeelde koplopers en de twee eerstgenoemde clubs troffen elkaar in Flevoland, waar de thuisploeg een overwinning keihard nodig had om mee te blijven doen in de strijd om de periodetitel. Daarin gaat Sparta Rotterdam nu alleen aan de leiding, met nog één wedstrijdronde te gaan. De Rotterdammers slepen de Bronzen Kampioensschaal gegarandeerd binnen als ze volgende week vrijdag winnen in de uitwedstrijd tegen Telstar.

Op bezoek bij Roda JC had Sparta het lang lastig en kwam het voor rust erg goed weg toen Nicky Souren de lat trof. Eerder had doelman Tim Coremans al in de eerste minuut redding moeten brengen. De ploeg van Henk Fraser deelde zelf ook wat speldenprikjes uit en was via Mohamed Rayhi dichtbij een wonderschone openingsgoal, maar mocht gezien de grotere kansen van Roda niet klagen over een brilstand bij rust. 

Na de thee leek één geniaal moment van spits Lars Veldwijk voldoende om de zevende overwinning van het seizoen veilig te stellen. In de 49e minuut schoot hij uit de draai knap raak, nadat Sparta een minuut eerder opnieuw zwijnde met een bal op de lat van Mario Engels. De rechtsbuiten had de doelman nota bene al omspeeld, maar faalde alsnog in de afronding.

Na de openingsgoal was het Sparta wat de lakens uitdeelde en kwam de ploeg niet meer in serieuze problemen, tot het een kwartier voor het einde een penalty tegen kreeg. Die werd benut door Mitchel Paulissen, waardoor Sparta twee dure punten laat liggen in de strijd om het kampioenschap.

Go Ahead Eagles
Ondanks die misstap schuiven de Rotterdammers door naar de tweede plaats op de ranglijst. Alleen Go Ahead Eagles gaat hen nog voor, na de knappe uitzege bij het verrassend sterke Almere City. Die ploeg was vorig seizoen al dicht bij promotie en lijkt nu wederom mee te gaan doen om de bovenste plekken. In een rommelig duel wisten de Flevolanders ditmaal geen vuist te maken in aanvallend opzicht.

Ook de Eagles maakten geen grootse indruk en beide clubs hadden moeite om de zenuwen in bedwang te houden. Istvan Bakx slaagde er in de 42e minuut voor het eerst in. Na een heerlijke pass van Julian Lelieveld kon hij alleen door op de keeper en de aanvallende middenvelder faalde niet. Dat was zijn tweede treffer van het seizoen en zijn schot bleek na afloop goud waard.

Almere deed wat het kon, zette er een extra spits bij, maar kon niet voorkomen dat de bezoekers hen een gevoelige nederlaag toebrachten. Go Ahead kreeg redelijk wat kansen en had het duel eigenlijk eerder moeten beslissen. Nu bleef het tot de laatste minuut spannend, al hadden de meegereisde supporters daar maling aan. Zij zongen de kelen schor en zullen op de terugreis naar Deventer ongetwijfeld nog een klein feestje vieren vanwege de koppositie die de club nu alleen in handen heeft.

Uitslagen overige wedstrijden:

FC Dordrecht 1 - 1 Jong AZ
MVV Maastricht 2 - 2 Jong PSV
SC Cambuur 3 - 1 Helmond Sport
FC Eindhoven 1 - 1 FC Volendam
Telstar 0 - 3 N.E.C
TOP Oss 0 - 1 FC Den Bosch
Jong Ajax 2 - 1 RKC Waalwijk