Man City en Barcelona strijden om Ajax-duo De Jong en De Ligt

Beide clubs werken aan het vastleggen van de Nederlandse internationals en hebben de afgelopen weken geloofd dat de ander de overhand heeft.

Barcelona en Manchester City nemen het tegen elkaar op om Ajax-middenvelder Frenkie de Jong vast te leggen, zo heeft Goal.com begrepen.

De twee clubs geloven dat de ander een voordeel heeft als het gaat om het vastleggen van de 21-jarige Nederlander, die wordt gevolgd door de grootste Europese clubs. De situatie wordt verder bemoeilijkt door een wederzijdse interesse in Ajax' centrale verdediger Matthijs de Ligt.

Barcelona spendeerde de zomer in een poging onderhandelingen te openen met Ajax voor De Jong, waarbij Goal onthulde dat voormalig technisch secretaris Robert Fernández herhaaldelijk met Ajax' directeur voetbalzaken Marc Overmars sprak, maar de vergoeding van dertig miljoen euro in het aanbod lag ruim onder de waardering van de Amsterdamse club.

De Jong heeft meerdere keren zijn verlangen uitgesproken om met Lionel Messi in het Camp Nou te spelen en bronnen bij Manchester City hadden de overtuiging dat de regerend Spaanse landskampioen in pole position was. Maar bronnen bij Barça geloven nu dat het City is die de overhand heeft dankzij een recente actie van technisch directeur Txiki Begiristain, die meermaals naar Amsterdam is gereisd voor gesprekken.

Barcelona heeft zich erbij neergelegd dat ze de financiële spierkracht van City niet zou kunnen evenaren, hoewel Paul Pogba van Manchester United wel degelijk een alternatief voor op het middenvelder is. Paris Saint-Germain's Adrien Rabiot, wiens contract komende zomer afloopt, wordt ook overwogen.

Binnen de Catalaanse club heerst het gevoel dat City zelfs in januari De Jong zou kunnen kopen en hem tot het einde van het seizoen zouden teruglenen aan Ajax. De Jong, van zijn kant, staat erop dat hij niet van plan is om de huidige nummer twee van de Eredivisie te verlaten: "Normaal gesproken blijf ik bij Ajax. Ik denk dat ik minimaal nog een jaartje nodig heb voordat ik een stap zal maken. Misschien wel twee of drie jaartjes", vertelde hij aan ELF Voetbal. Maar die publieke houding is niet genoeg om zijn bewonderaars van zich af te houden.

City jaagt op versterkingen voor het middenveld na het missen van nummer één op de verlanglijst Jorginho aan Chelsea afgelopen zomer en de regerend Engels landskampioen stellen ook hun plannen op voor de volgende zomerse transferwindow. Een transfer in januari is niet uitgesloten; vorig seizoen waren ze op zoek naar een centrale verdediger en een aanvaller in hun jacht naar prijzen.

De veelzijdige De Jong, die op verschillende posities in de verdediging en op het middenveld kan spelen, wordt beschouwd als een bijzonder talent door vrijwel elke toonaangevende Europese club en City wil hun kans om hem vast te leggen niet missen. Ajax hoopt van de situatie gebruik te maken om een zo hoog mogelijke transfersom te ontvangen.

City heeft ook gewerkt aan een transfer voor Wolverhampton Wanderers-middenvelder Rúben Neves, hoewel de club heeft aangegeven hard te zullen vecht om de 21-jarige Portugees international te behouden, of op zijn minst 114 miljoen euro wil ontvangen.

Het valt nog te bezien of City klaar is om slechts één middenvelder te kopen - een effectieve vervanger voor Jorginho - of twee. Olympique Lyonnais' Tanguy Ndombele is een andere speler die City al enkele maanden nauwlettend in de gaten houdt. Het is de overtuiging dat City ook een poging gaat wagen om De Jong's ploeggenoot bij Ajax De Ligt vast te leggen. The Citizens werden tegen het einde van het vorige seizoen ook sterk in verband gebracht met de negentienjarige verdediger, maar Goal begrjip dat de club slechts de basis legde voor een transfer in 2019.

Barcelona is ook geïnteresseerd in De Ligt en er is onlangs gemeld dat ze nu een transfer van hem verkiezen boven De Jong, deels omdat ze geloven dat City de beste papieren heeft voor De Jong en omdat ze De Ligt zien als de volgende Gerard Piqué. Net als bij De Jong zou Barça echter de financiële voorwaarden van de Engelse club niet kunnen evenaren als er een formaal bod wordt gedaan.