'Russische atlete gebruikte Oekraïns paspoort vriendin om schorsing te omzeilen'

De Russische atlete Kseniya Savina zou in de afgelopen drie jaar zeker elf keer mee hebben gedaan aan internationale wedstrijden. 'Nou en', zou men wellicht denken, ware het niet dat Savina als Russische zonder speciale uitzondering helemaal niet mee mag doen aan dergelijke competities.

Wat blijkt nou het geval te zijn? Volgens het Russische MatchTV heeft Savina de boel op creatieve wijze lopen flessen: ze zou het Oekraïnse paspoort van een vriendin van haar, Halyna Sishko, gebruikt hebben. De twee groeiden op de Krim samen op en nadat Rusland het gebied in 2014 veroverde, mochten ze allebei een Russisch paspoort aanvragen.

Savina was als Oekraïnse niet bepaald 's werelds beste atlete, maar op de 800 en 1500 meter had ze al wel de nodige internationale ervaring. Denk daarbij aan wedstrijden als de Flame Games in Amsterdam, geen absolute wereldtop, maar ook zeker niet slecht. Met haar nieuwe Russische paspoort, die ze graag wilde, kon Savina echter niet meer aan internationale wedstrijden meedoen, want Rusland was en is geschorst in de atletiek.

Haar vriendin Sishko had daarentegen besloten om haar Oekraïnse paspoort te houden en was als atlete ook niet echt doorgebroken. De twee lijken naar verluidt wel enigszins op elkaar en dus kwamen ze met een idee op de proppen: Savina zou het paspoort van Sishko gebruiken om weer internationaal te mogen lopen. Weliswaar niet onder haar eigen naam en nationaliteit, maar dat mocht de pret niet drukken.

Zo gezegd, zo gedaan, aldus MatchTV. Na vijf jaar afwezigheid kwam 'Sishko' in wedstrijden in onder meer België, Tsjechië en Nederland ineens weer meedoen en, je gelooft het niet, ze liep haar persoonlijke records aan de lopende band compleet aan gort. Ineens liep ze tijden waar Sishko alleen maar van had durven dromen en die Savina geheel toevallig al enige jaren had gelopen.

De Russische atletiekbond zegt in juli op de hoogte te zijn gebracht van de beschuldigingen, maar kreeg van de atletiekbond op de Krim te horen dat er niks aan de hand was. De integriteitswaakhond van de internationale atletiekfederatie IAAF heeft nu ook laten weten dat Savina en de gang van zaken onderzocht worden, maar meer details kon men gedurende het onderzoek nog niet geven.