Schorsing Fenati verlengd tot einde dit jaar

Een two-race ban, een streep door zowel zijn huidige als toekomstige contract en een ingevorderde racelicentie: Romano Fenati werd na zijn achterlijke actie gedegradeerd tot persona non grata en nam semi-vrijwillig afscheid van de motorsport. Nu doet de de internationale motorsportbond FIM er nog een schepje bovenop en verlengt de ban van twee naar zes races. 

Fenati's stunt op het circuit van San Marino waarbij hij op hoge snelheid de voorrem van concurrent Stefano Manzi inkneep, haalde de laatste twee weken het wereldnieuws. Na een initiële schorsing voor de komende twee races begon het balletje te rollen en zag de jonge racer zijn toekomst in rook opgaan. 

Vorige week donderdag verzocht de internationale motorsportbond FIM de Italiaan zich te melden op het hoofdkantoor in Zwitserland. De hooggeplaatste pieven lieten weten een duidelijker beeld van het voorval te willen. Inmiddels heben zij gesproken met de 22-jarige racer en is de schorsing, al dan niet mosterd na de maaltijd, opgeschroeft van twee naar zes races. Dit betekent dat de coureur pas in 2019 weer op de grid van het kampioenschap mag verschijnen.

Terugkeer
Eerder gingen nog geruchten dat Dorna-baas Carmelo Ezpeleta Fenati al graag in Motegi weer aan de start zag verschijnen. Daarnaast zou ook FIM-president Vito Ippolito een zachtere aanpak hebben gewild: als een soort 'taakstraf' had de impulsieve Italiaan moeten schitteren in een campagne voor veiligheid op de baan. Of Fenati in de nabije toekomst alsnog verschijnt als ambassadeur voor verantwoordelijk rijgedrag valt te bezien. 

Steun uit de paddock
Uit de paddock kan de italiaan rekenen op steun. Mede-coureurs erkennen unaniem dat de racer een debiele move heeft gemaakt maar velen van de straf te zwaar. "Ik heb geen idee hoe een rijder zoiets in zijn hoofd kan halen. Het was gestoord en ook niet de eerste keer dat hij iets heeft geflikt. Maar dat we hem nu als een moordenaar behandelen, is ook krankjorum", aldus Aleix Espargaro donderdag. "We hebben het over een jonge gast op een motor. Hij heeft een grote fout gemaakt en moet daar voor worden bestraft. Maar hij heeft gezegd dat hij er heel veel spijt van heeft en ik ben er kapot van dat hij besloten heeft dat hij niet meer wil racen en gewoon aan het werk wil gaan.”

Ook uit onverwachte hoek mag Fenati rekenen op bijstand. Valentino Rossi zegt dat de geschorste coureur een gevaarlijke fout heeft gemaakt maar geen 'lynchpartij' heeft verdiend: "Ik denk dat iedereen overdreef en over the top reageerde op Romano." De uitspraak is enigszins opvallend aangezien Fenati in 2016, toen nog onder de vleugels van de wereldkampioen, werd ontslagen uit het Sky-VR46-team wegens gedragsproblemen. Jorge Lorenzo merkte laatst al op dat hij in zijn jonge jaren constant domme dingen deed, maar dit veranderde nadat hij eenmalig was geschorst. Kampioenschapsleider Marc Marquez vind de nasleep van een aanvankelijke te softe straf te overdreven. Hierin krijgt de Spanjaard bijval van Ducati-coureur Andrea Dovizioso: "De media heeft het verkeerd aangepakt".

Tegenstand
Maar Fenati hoeft niet van iedereen vergeving te verwachten: Cal Crutchlow gaf direct na het incident aan dat wat hem betreft de Italiaan nooit meer op een motor hoeft te stappen. De Brit blijft ook nu bij zijn standpunt. "Ik ben niet van mening veranderd, ook al heeft hij een zielig verhaal opgehangen. Het is alsof nu hij zijn excuses heeft aangeboden, iedereen het sneu voor hem moet vinden. Ik geloof hem niet en hij heeft vele rare dingen gedaan. Ok, ik ben ook geen engel op de baan, net als andere rijders, maar voor mij was dit de limiet. Dus nee, ik verander niet van mening."