Atlete Hassan stunt op halve marathon met winst en wereldtijd

Atlete Sifan Hassan heeft zondag op zeer indrukwekkende wijze de halve marathon van Kopenhagen gewonnen. In de Deense hoofdstad werd de Nederlandse keer op keer gelost, maar elke keer vocht ze zich weer terug.

Hassan liep alleen in Eindhoven in 2011 eens een halve marathon, met een wat topniveau betreft weinig boeiende tijd van 1:17.10 uur. In Kopenhagen wilde ze wat nieuwe grenzen ontdekken, hoewel ze vooraf liet weten geen wonderen te verwachten: zo rond de 1:08 uur, dat was ongeveer haar plan. Al snel bleek dat er wel meer mogelijk was, want ze bleef erg lang mee kunnen met de Keniaanse Joan Chelimo Melly en de Ethiopische Ababel Yeshaneh Brihane, die niet ver boven het schema van het wereldrecord van 1:04.51 liepen.

Halverwege leek Hassan te moeten lossen en dat deed ze ook, maar niet voor lang: ze knokte zich met een tussensprintje weer naar Melly en Brihane. Die konden haar nog eens lossen, maar weer vocht ze zich terug en dat herhaalde Hassan daarna nóg een keer. Het constante terugkeren leek haar concurrentes te breken, want in de slotfase moesten ze Hassan laten gaan. De Nederlandse liet niemand meer terugkeren en snelde naar een wereldtijd van 1:05.15 uur, de elfde tijd ooit en een dik Europees record. 

"Tot de laatste kilometer vroeg ik me af wanneer ik dood zou gaan", lachte Hassan na afloop. "De stukjes naar beneden waren erg lastig voor mij, maar telkens als de weg wat omhoog liep of vlak was kon ik weer terugkomen." Ze liet zich ook nog even uit over coach Alberto Salazar, die graag ziet dat Hassan in 2020 voor olympisch goud op de tien kilometer gaat, terwijl ze doorgaans vooral de 1500 en 5000 meter loopt. "Hij zegt steeds dat ik een geweldig uithoudingsvermogen heb, maar op de kortere afstanden ben je wel sneller klaar he...?", grapte ze.

De Keniaan Daniel Kipchumba won bij de mannen in een tijd van 59:06 minuten. Het wereldrecord van Zersenay Tadese uit Eritrea, 58:23, lag in het begin heel even onder vuur, maar kon uiteindelijk niet serieus bedreigd worden.