Orkanen houden huis in Verre Oosten en VS

De kern van supertyfoon Mangkhut is inmiddels het noorden van de Filipijnen gepasseerd. Het systeem valt nu net niet meer in de zwaarste categorie. Desondanks is nog sprake van verwoestende windsnelheden van 210 km/uur met windstoten tot 260 km/uur. Komende dagen zet Mangkhut koers richting de zuidkust van China. Waarschijnlijk komt het systeem morgenavond (lokale tijd) ter hoogte van Hong Kong aan land. Daarna trekt Mangkhut verzwakkend verder richting Noord-Vietnam.

Bij het aan land gaan aan de zuidkust van China is het systeem nog even zwaar als nu. Dat betekent gemiddelde windsnelheden van 210 km/uur met uitschieters tot 260 km/uur. De wind kan zeer veel schade aanrichten. De wind stuwt een enorme stormvloed de Zhujiang rivierdelta ten westen van Hong Kong in. Er worden golven tot circa 10 meter hoog verwacht. Door stormvloed kunnen grote gebieden aan de zuidkust van China overstromen. Daarnaast valt op grote schaal 100-300 mm regen. Plaatselijk valt zelfs 400 mm regen. Dat is evenveel als normaal in Nederland in een half jaar valt.

Noord-Vietnam krijgt restanten Mangkhut
Maandag trekt Mangkhut westwaarts richting het noorden van Vietnam. Hierbij zwakt het systeem snel af tot een gewoon lagedrukgebied. Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat het grensgebied van Vietnam en China met windschade en extreem veel regen te maken krijgt.

Florence
Ook de VS wordt getroffen, maar dan door orkaan Florence. Aan de kust van North en South Carolina is tot nu toe al 700-1200 mm regen gevallen en daar komt dit weekend op grote schaal 100-300 mm bij. In het grensgebied van North Carolina met South Carolina valt mogelijk zelfs 400-600 mm regen. Morgen begint Florence richting het noordwesten weg te trekken, maar aan de Amerikaanse oostkust blijven ook na het weekend hevige plensbuien actief. Pas dinsdag of woensdag wordt het droog.

Florence is momenteel nog een zware storm, maar geen orkaan meer. Er worden gemiddelde windsnelheden gemeten van 90 km/uur met windstoten tot 110 km/uur. De kern van Florence ligt nu boven het kustgebied van South Carolina. Vanavond (lokale tijd) raakt het systeem zijn stormkracht kwijt, doordat het langzaam noordwestwaarts South Carolina intrekt. Zondag trekt de tropische depressie traag in de richting van Tennessee.

Na het weekend trekt Florence noordoostwaarts weg
Maandag komt er meer snelheid in de verplaatsing en wordt Kentucky aangedaan. Vervolgens zal het systeem afbuigen naar het noordoosten en met hoge snelheid richting de Atlantische Oceaan koersen. Woensdag liggen de restanten van Florence boven de oceaan ten oosten van de noordoostelijke staten van de VS.

Terwijl de kern van het lagedrukgebied met de restanten van Florence over het oosten van de VS rondtrekt blijft een front met hevige buien slepen langs de oostkust van de VS. Hierdoor kan het ook aan de kust van North en South Carolina nog natter worden en zal pas vanaf woensdag gestart kunnen worden met puinruimen.