Cort Nielsen profiteert van misrekening peloton in BinckBank Tour

Magnus Cort Nielsen heeft de vijfde etappe in de BinckBank Tour op zijn naam geschreven. De Deen van Astana was aan de streep de snelste van een kopgroep van vier, die hele de dag vooruit bleven. Julius van den Berg moest genoegen nemen met een tweede plaats, voor de Fransman Alexis Gougeard. Matej Mohoric blijft aan de leiding staan van het algemeen klassement.

Van den Berg, die hier zijn profdebuut maakt in de BinckBank Tour voor EF Education First, trok vroeg in de etappe ten aanval. De jonge Nederlander had het gezelschap van Gougeard (AG2R La Mondiale), Jonas Rickaert (Sport Vlaanderen - Baloise) en Cort Nielsen (Astana). De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van vier minuten.

Het sprintersploegen lieten zich al vroeg zien aan kop van het peloton en bracht het verschil vroeg in de wedstrijd al terug tot drie minuten. Bij het ingaan van de laatste twintig kilometer was de voorsprong naar de twee minuten gezakt, maar het peloton had moeite om snel dichter te komen bij het viertal vooraan.

Rickaert was de best geplaatste renner van de kopgroep en mocht hopen om na de etappe aan de leiding te komen. De Belg van Sport Vlaanderen-Baloise moest door een lekke band zijn drie medevluchters laten gaan en later kwam hij ook nog in aanraking met de ploegleiderswagen. Gelukkig viel de schade mee, maar pas na de finish zag hij de koplopers terug.

Ook het peloton zag de koplopers pas na finish terug. Opnieuw had het peloton zich verslikt in de kopgroep, net zoals afgelopen woensdag. De kopgroep mocht gaan strijden voor de dagzege en daar maakte Cort Nielsen gebruik van. De Deen begon op 200 meter van de streep te sprinten, met Van den Berg en Gougeard in het wiel. De Nederlander probeerde langszij te komen, maar de Deen was simpelweg te sterk voor de jonge Nederlander.