Noord-Koreaanse voetbalsters genadeloos voor tieners, Zuid-Korea verliest

In Indonesië zijn de Asian Games vrijdag geopend, maar de diverse teamsporten - en vooral het voetbal - zijn al ruim een week bezig. Vrijdag werd ook weer gespeeld en de Noord-Koreaanse dames lieten zich van hun meest genadeloze kant zien.

Noord-Korea nam het namelijk op tegen Tadzjikistan, dat een team naar Indonesië heeft gestuurd bestaande uit voornamelijk tieners, inclusief twee 15-jarige speelsters. De Noord-Koreaanse dames waren natuurlijk veel te sterk en halverwege stond het al 8-0. Van enige genade was ook daarna totaal geen sprake: de Grote Leider zag hoe zijn speelsters een 16-0 zege bij konden schrijven.

Bij de mannen leed Zuid-Korea, topfavoriet voor goud, een verrassende nederlaag. Net als op de Olympische Spelen is het mannenvoetbaltoernooi een gedevalueerde bedoening, want het is voor spelers tot 23 jaar plus dispensatiespelers. Tottenham-ster Son Heung-min is zo'n dispensatiespeler: hij hoopt zijn land naar het goud te helpen, want in dat geval mogen hij en zijn ploeggenoten de militaire dienstplicht overslaan.

Met een 6-0 zege op Bahrein begonnen de Koreanen prima, maar vrijdag ging het fout. Maleisië had dankzij de jonge Muhammad Safawi halverwege een 2-0 voorsprong te pakken en ook invaller Son kon puntverlies niet meer voorkomen. In de slotfase scoorde Zuid-Korea nog wel, maar de Maleisiërs hielden stand en wonnen met 2-1.