'Redder' van Noord-Korea overleden

De voormalig leider van het Noord-Koreaanse leger, Kim Yong-chun, is overleden. Dat heeft staatskrant Rodong Sinmun vrijdag laten weten. Kim, die de (ere)titel Maarschalk van het Noord-Koreaanse Leger droeg, werd 82 jaar.

Kim koos op vroege leeftijd voor een militaire loopbaan en studeerde naar verluidt in Bishkek in het huidige Kirgizië. Zijn loopgaan ging prima en in 1987 kreeg hij de hoogste Noord-Koreaanse onderscheiding, die van de Orde van Kim Il-sung. 

Om onduidelijke redenen - het blijft natuurlijk Noord-Korea - werd Kim in rang teruggezet, maar toch kwam hij dat weer te boven en schopte hij het tot viersterrengeneraal en onderdeel van de Noord-Koreaanse elite.

Na het vallen van de Sovjet-Unie ging het flink bergafwaarts met het land: hulp was er nauwelijks meer, de economie zakte in en halverwege de jaren negentig stond het land op instorten, wat tot een serieuze couppoging leidde.

Twee hoge officieren van het Zesde Legerkorps in Chongjin begonnen een plot tegen Kim Jong-il te vormen. De samenzweerders probeerden de commandant van het korps over te halen om een opstand te starten, maar deze weigerde en werd daarop neergeschoten.

Ondertussen kreeg men in Pyongyang door dat er iets niet in orde was in Chongjin. Kim Yong-chun, inmiddels een hooggerangschikte generaal, werd naar Chongjin gestuurd, arresteerde alle samenzweerders en zorgde er gelijk voor dat het hele Zesde Legerkorps voorgoed werd opgeheven.

Vermoedelijk heeft Kim door zijn snelle en hardhandige optreden de Kim-dynastie gered, en de Kim-familie was Kim dan ook zeer dankbaar. Kim werd door Kim benoemd tot stafchef en had die positie zo'n veertien jaar in handen, tot hij in 2009 met pensioen ging.

Om gepromoveerd te worden tot Maarschalk van het Noord-Koreaanse Leger moeten eerst alle voorgaande houders van die titel dood zijn, en dus moest Kim wachten. In 2015 was het dan zover, de anderen waren dood en dus was het feest: Kim werd, samen met Hyon Chol-hae, gepromoveerd.

Over de couppoging en Kim's kordate optreden wordt in de staatskrant uiteraard niks vermeld, want een couppoging in Noord-Korea, dat is natuurlijk nooit gebeurd. De vraag is vooral waarom Kim besloot om de dynastie van de dictatoriale familie te redden.

Was Kim blind over de gang van zaken in het land? En dan bedoelen we niet eens het gebrek aan enige vrijheid, maar de massale hongersnood? Was hij persoonlijk loyaal aan Kim Jong-il? Ging hij puur voor eigen eer en glorie, ten koste van alles?

Is het misschien mogelijk dat Kim een ander motief had om de staatsgreep te stoppen? Wellicht vreesde hij de totale verwoesting, toch vaak het gevolg van een burgeroorlog. We zullen het waarschijnlijk wel nooit weten.