Goud voor Wild en Hoogland op EK baanwielrennen, brons Lavreysen

Baanwielrenster Kirsten Wild gaat op het Europees kampioenschap in Glasgow nog altijd aan de leiding op het omnium. In het derde onderdeel, de afvalkoers, eindigde de Nederlandse als tweede, nadat ze de slotsprint verloor van haar Schotse concurrente Katie Archibald. Die staat met alleen de puntenkoers te gaan dan ook op de tweede plek.

Op de individuele sprint bij de mannen staat Jeffrey Hoogland op een 1-0 voorsprong in de strijd om het goud. De Nederlander opende in de eerste heat de aanval op Stefan Bötticher met een fraaie duik, waarna hij de Duitser zeer overtuigend het nakijken gaf. In de strijd om het brons heeft Harrie Lavreysen ook een 1-0 voorsprong genomen. De Nederlander neemt het op tegen de Brit Jack Carlin en die wist hij op pure snelheid te verschalken. 

Update 21.00 uur
De 500 meter tijdrit bij de vrouwen heeft overtuigend goud opgeleverd voor Daria Shmeleva. De wereldkampioene van vorig jaar klokte een tijd van 33,285 seconden en dat was ruimschoots voldoende voor de Russin. Olena Starikova uit Oekraïne veroverde op ruim drie tienden het brons, enkele duizendsten van een seconde voor de Duitse wereldkampioene Miriam Welte.

Kyra Lamberink eindigde op de vierde plek, maar gaf wel meer dan drie tienden toe op de bronzen Welte. Hetty van de Wouw kwam er niet aan te pas, maar besloot het toernooi op een keurige zevende plek.

Update 21.10
Hoogland heeft met overmacht het goud gepakt op de sprint. Oud-wereldkampioen Bötticher was ook in de tweede finaleheat geen maat voor de Nederlandse spierbundel, die met duidelijk verschil de titel veroverde.

Lavreysen moet nog een keer alles geven om het brons te kunnen pakken. In de tweede heat kwam Carlin er in de laatste meters nog overheen, waardoor een decider nodig is.

Update 21.48 uur
Kirsten Wild heeft overtuigend het goud gewonnen op het omnium. De wereldkampioene duelleerde op de afsluitende puntenkoers met de Britse Archibald, maar die kon niet genoeg inbrengen tegen het Nederlandse geweld. Wild won uiteindelijk met 156 punten, twaalf meer dan Archibald. Letizia Paternoster won de strijd om het brons met 111 punten, zeven meer dan de Russin Evgenia Augustinas.

Update 21.55 uur
De dag in het baanwielrennen is afgesloten met nog meer Nederlands succes: Lavreysen heeft het brons gepakt op de sprint. In de beslissende heat tegen Carlin liet hij de Brit geen schijn van kans door er vól overheen te knallen bij het ingaan van de slotronde.

Katie Archibald (voorop) in duel met Kirsten Wild (Pro Shots / Action Images)
Katie Archibald (voorop) in duel met Kirsten Wild (Pro Shots / Action Images)