Eiking wint derde etappe Tour de Wallonië, Wellens blijft leider

Odd Christian Eiking heeft de derde etappe in de Tour de Wallonie gewonnen. De renner van Wanty-Groupe Gobert reed in de finale weg uit een kopgroep en won met enkele secondes voorsprong. Tim Wellens blijft aan de leiding staan van het algemeen klassement.

Voor de renners stond er een etappe van 167,2 kilometer op het programma van Chimay naar La Roche-En-Ardenne, met daarbij zes beklimmingen. Het duurde even voordat een kopgroep wegreed uit het peloton, maar uiteidenlijk waren Alex Kirsch (WB Aqua Protect Veranclassic), Edward Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise) en Lionel Taminiaux (AGO-Aqua Service) de gelukkigen.

Taminiaux was de eerste afhaken bij de kopgroep. Later viel het tweetal ook terug, nadat Kirsch door de ploegleiderswagen van zijn medekoploper werd geraakt. Er ontstond een nieuwe kopgroep van zeven renners, maar die raakte op het heuvelachtige parcours niet ver en werden op 25 kilometer van de streep teruggepakt.

Op de voorlaatste beklimmingen waren er meerdere aanvallen, maar niemand kon het verschil maken. Op zeven kilometer van de streep lag de laatste beklimming van de dag en daar ontstond er een kopgroep van tien renners met daarbij als belangrijkste namen klassementsleider Wellens en Fabio Aru. Aru probeerde het nog wel, maar de Italiaan kreeg geen ruimte.

In de afdaling van de laatste beklimming, vier kilometer van de streep, versnelde Eikng. De Noor van Wanty - Groupe Gobert profiteerde ervan dat ze in de achtergrond naar elkaar keken en had zo snel een mooie voorsprong te pakken en hield dat tot de meet vol. Het peloton had de aansluiting weer gevonden bij de eerste achtervolgers, maar kon niet meer het gat dichten naar Eiking.

Daardoor pakte de Noor zijn eerste zege van het jaar. Quinten Hermans won de sprint van het peloton en finishte als tweede. Tim Wellens start morgen wederom in de leiderstrui.