Van Persie en Berghuis scoren bij ruime oefenzege Feyenoord, Ajax verliest

Feyenoord heeft vrijdagavond een mooie oefenzege behaald op FC Basel. In het Zwitserse Biel scoorden de Rotterdammers vijf keer.

Feyenoord verloor woensdag nog met 3-0 van Young Boys, maar toen stond er een heel ander elftal op het veld. Coach Giovanni van Bronckhorst had dit keer een basisplaats voor onder meer Robin van Persie, Steven Berghuis, Sam Larsson, Jens Toornstra en Eric Botteghin. Op aangeven van Berghuis kopte Van Persie al na twee minuten raak.

De Rotterdammers creëerden kansen om de score uit te breiden, maar aan de andere kant werd Basel ook gevaarlijk. Basisspeler Ricky van Wolfswinkel en Aldo Kalulu verzuimden gelijk te maken. Feyenoord kon daardoor kort voor rust toch verder uitlopen; door een fout van doelman Signori António kwam de bal bij Van Persie, die het scoren aan Berghuis overliet.

Een kwartier na de pauze maakte Van Persie zijn tweede van de avond en even later werd hij gewisseld voor Yassin Ayoub. Feyenoord liep uiteindelijk uit naar 0-5. Eerst kopte Botteghin raak uit een vrije trap van Berghuis en het slotakkoord was voor Tonny Vilhena. De ploeg van Van Bronckhorst sluit het trainingskamp in Zwitserland daarmee prima af.

Ajax

Ajax is er in Amsterdam niet in geslaagd om Anderlecht te kloppen in een oefenduel. De Belgen maakten na rust het verschil.

De reserves van Ajax en Anderlecht hadden 's middags al een oefenpot afgewerkt op De Toekomst, een wedstrijd waarin Hassane Bandé geblesseerd uitviel. Hij is zeker tot de winterstop uitgeschakeld. Matthijs de Ligt werd uit voorzorg gespaard voor het avondduel, omdat hij lichte klachten overhield aan een training.

Voor het oog van 7.000 toeschouwers in het Olympisch Stadion kwam Anderlecht na ruim een kwartier op voorsprong. Keeper André Onana kon in eerste instantie nog redding brengen, maar de rebound van Ivan Santini ging er wel in. Het antwoord van Ajax kwam snel. Zakaria Labyad trok vanaf links naar binnen en hij vond Hakim Ziyech, die David Neres in scoringspositie bracht: 1-1.

Coach Erik ten Hag wisselde halverwege Ziyech, Donny van de Beek en Noussair Mazraoui voor Siem de Jong, Frenkie de Jong en Luis Orejuela. In de tweede helft kon Anderlecht de winst pakken en het werd 1-2 via een rake strafschop van Landry Dimata, nadat Orejuela een overtreding in de zestien maakte. Acht minuten later maakte Santini zijn tweede van de avond door de bal achter zijn standbeen prachtig in de korte hoek te werken.

De Ajax-selectie vertrekt zaterdag naar Engeland voor een trainingskamp. Daar zal de ploeg oefenen tegen Wolverhampton Wanderers en Walsall. Vervolgens is op 25 juli de eerste confrontatie tegen Sturm Graz in de voorrondes van de Champions League.