Mexico door ondanks nederlaag, Zweden groepswinnaar

Mexico heeft een pijnlijke 3-0 nederlaag geïncasseerd tegen Zweden. Beide landen gaan echter door dankzij de dramatische prestaties van Duitsland.

Voor het eerst in 51 duels besloot de Mexicaanse bondscoach Juan Carlos Osorio te vertrouwen op dezelfde elf namen als in voorgaande wedstrijd. Tegen Zuid-Korea werd immers verdienstelijk gewonnen en dat gaf voor 'De Wisselaar' geen redenen om zijn team zoals zo vaak aan te passen. Vanuit eigen land kreeg Osorio de afgelopen jaren veel kritiek omdat hij nooit langdurig het vertrouwen geeft aan dezelfde spelers, maar op het WK in Rusland blijkt hij toch een hecht collectief te hebben gesmeed.

De Mexicanen begonnen de laatste speelronde in Groep F in 'pole-position', want tijdens het openingsduel werd er al uiterst verrassend gewonnen van regerend wereldkampioen Duitsland. Daarom had men aan een puntje genoeg om de eerste plaats veilig te stellen, maar bij een nederlaag tegen Zweden en een Duitse overwinning tegen Zuid-Korea zou de ploeg van sterspeler Hirving Lozano toch nog met lege handen staan. Nooit eerder werd een land met zes punten in de groepsfase uitgeschakeld. Ook nu gebeurde dat door de verrassende nederlaag van Duitsland niet, maar de groepwinst gaf Mexico wel uit handen, waardoor waarschijnlijk een ontmoeting met Brazilië wacht in de volgende ronde.

Zweden begon de laatste ronde op zijn beurt als nummer drie in de groep, maar de Scandinaviërs waren geenszins van plan om zich zonder gevecht gewonnen te geven. Woedend waren ze daarom toen de Argentijnse arbiter Nestor Pitana na een half uur spelen geen strafschop toekende na een handsbal van Javier Hernandez. Het was het meest opzienbarende moment van een niet zo'n verheffende eerste helft. Beide keepers stonden op hun post bij kansjes van Marcus Berg en Carlos Vela.

Na rust werd het leuker toen Zweden uit het niets de leiding greep. Ludwig Augustinsson kon eenvoudig binnentikken nadat Viktor Claessen de bal in eerste instantie niet goed raakte. Doelman Ochoa raakte de bal nog wel, maar kon een zo gevreesde treffer niet voorkomen. De Mexicanen hielden ernstig rekening met een Duitse overwinning en de paniek sloeg toe. Het doelsaldo kon wel eens een rol gaan spelen en precies dat voorvoelde ook de Zweedse ploeg. Granqvist kreeg en benutte een strafschop en Edson Omar Alvarez maakte een kolderiek eigen doelpunt. Zodoende flikten de Scandinaviërs het om de vooraf onmogelijk geachte groepswinst te grijpen. Voor Mexico was het na afloop ook feest, want die ploeg bleek zich ten onrechte zorgen te hebben gemaakt.