FOK! Wat een weer: lokale onweersbui

Welkom!  

Warm, warmer tot heet. Dit is wat ons te wachten staat de komende 10 dagen. Vandaag was het voor veel mensen nog prima uit te houden, maar de temperaturen gaan aan het eind van de week nog verder omhoog. Wel is er sprake van enige onstabiliteit. De modellen laten zelfs tot in het noorden wat buien zien de komende dagen, al is die kans klein. Het blijft dus warm en er komt geen verkoeling na een bui.

Op dit moment zien we een onweersgolf van Limburg naar Belgie, en ook boven Zeeland zijn een paar donderbuien ontstaan. Dit kunnen best pittige buien zijn. De komende uren blijven, dus laten we zeggen de grensstreek in het zuiden, nog gevoelig voor een stevige onweersbui.  In de rest van het land zagen we ook een band met bewolking over het midden tot aan Noord-Holland en zelfs daar viel een enkel spatje uit de middelbare bewolking. In het noorden bleef het zonnig en helder.

Vannacht is een lokale bui in het zuiden mogelijk. Of dat ook in het midden gebeurd is gezien de droge lucht nog erg twijfelachtig, doch niet geheel uitgesloten. De minima worden nu flink zachter en liggen tussen de 10 en 14 graden.

Op de satellietbeelden zien we nu al lange tijd onweer boven het zuiden van Europa en zon in het noorden. Dit blijft waarschijnlijk de hele week zo. Toch zeggen sommige modellen ook dat de buien die nu vooral in het zuiden en in Belgie vallen toch wat naar het noorden toe kunnen oprukken.

Morgen zien we dan ook dat het in het noorden waarschijnlijk helemaal droog en helder blijft. In het zuiden gaan er sowieso weer een aantal regen- en onweersbuien ontstaan en die kunnen dus wat noordwaarts uitbreiden. Ik hou de grens op dit moment nog tot iets boven de grote rivieren. Het overgrote deel van het land houdt het dus wel droog. Maar waar de buien vallen kunnen dit pittige buien zijn. Toch is ook nu het geval dat niet iedereen wat krijgt, maar dat het lokale buien zijn. Maar vooruit, de kans is iets groter. De wind blijft uit de oosthoek waaien en is matig tot vrij krachtig. Het kwik ligt tussen de 22 en 27 graden in den lande.

Dit weer houden we de rest van de week, maar aan het einde van de week wordt het nog warmer en komt de 30 graden in zicht.  

Tot ziens! 

Nederland
 

De Rijn (Foto: qltel)
De Rijn nabij Rees in Duitsland. Er vaart een vrachtschip. (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!