Minister Schouten bezoekt Berlijn

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit brengt maandag 14 mei een bezoek aan Duitsland. In Berlijn heeft de minister een ontmoeting met haar onlangs aangetreden Duitse collega Julia Klöckner. Tijdens de kennismaking spreken de ministers over diverse actuele thema’s zoals de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, Brexit en visserij.

Naast de ontmoeting met Klöckner zal minister Schouten in Duitsland ook spreken met Joachim Rukwied, die voorzitter is van zowel het Duitse Boerenverbond als de Europese koepel van landbouworganisaties, Copa-Cogeca. Daarnaast zal Schouten een bezoek brengen aan de Duitse Bondsdag.

Voor de Nederlandse landbouw is Duitsland al jaren met afstand de belangrijkste afzetmarkt; ongeveer een kwart van de Nederlandse landbouwproducten vindt zijn weg naar Duitsland. Vorig jaar verkochten Nederlandse boeren voor ruim 23 miljard euro aan producten – vooral groente en fruit, dieren en vlees, sierteelt, zuivel en eieren – aan Duitsland. Omgekeerd werd er door Nederlandse bedrijven voor bijna 12 miljard euro aan Duitse landbouwproducten geïmporteerd.