Tegenstand voor nieuwe anti-dierensekswet

Een politicus in de Amerikaanse staat Louisiana vond dat het hoog tijd was voor een vernieuwde wet tegen seks met dieren, maar hij stuitte plots op wat meer tegenstand dan verwacht. Vooral uit conservatieve hoek kwam flink wat gemekker, maar de wet kwam de eerste stap wel door: 25 voor, 10 tegen.

Het probleem is, in elk geval officieel, niet zozeer dat de tegenstanders de lokale geiten en pony's graag een stevige beurt geven en dus niet zitten te wachten op strengere wetgeving. Het gaat er vooral om dat de nieuwe wet ervoor zorgt dat een wet tegen bestialiteit gescheiden wordt van de huidige wet tegen sodomie. Want ja, anale seks is in Louisiana zo verboden als maar zijn kan. Orale seks was dat tot enkele jaren geleden overigens ook.

Het verbod op sodomie is door een federale rechter al eens ongrondwettelijk verklaard, maar het staat nog altijd in de wetgeving in Louisiana. Die is hier te vinden, als 'misdaden tegen de natuur', waar 'onnatuurlijke' vormen van seks in staan: met dieren, in de kont en tot 2005 ook in de mond.

Volgens de tegenstanders van de wet is het vooral een onderhandse poging om het - toch al ongrondwettelijke - verbod op sodomie uiteindelijk aan te kunnen pakken. Senator Jean-Paul Morrell, de initiatiefnemer van de nieuwe wet, zegt dat dat helemaal zijn bedoeling niet is. Hij wil slechts dat de dierensekswet beter wordt aangepast aan de moderne tijd en dat bijvoorbeeld het kopen en verkopen van dieren voor seks strafbaar wordt.

Het Huis van Afgevaardigden van Louisiana moet de nieuwe wet nu nog wel goedkeuren. Dat is overigens geen formaliteit, want een streng-christelijke groepering heeft er nogal wat macht en die groep is niet van plan om het gevecht tegen vunzigheden als sodomie zomaar op te geven.