Trainer van het jaarverkiezing: weer Cocu of toch 'Gio' of Van den Brom?

Phillip Cocu, Giovanni van Bronckhorst of John van den Brom mag zich trainer van het jaar noemen. Zij zijn genomineerd voor de Rinus Michels Award.

De jury kiest dus vooral voor prijzenpakkers in haar selectie. Cocu heeft de landstitel gewonnen met PSV en Van Bronckhorst won de Johan Cruijff Schaal plus de Toto KNVB Beker met Feyenoord. Van den Brom pakte met AZ geen eremetaal, maar staat in de Eredivisie verrassend derde en haalde bovendien de finale van het bekertoernooi, waarin Feyenoord te sterk bleek.

Mocht de prijs op vrijdag 11 mei naar Cocu gaan, is dat de tweede keer dat hij met de award naar huis gaat. In 2015 werd hij ook al uitgeroepen tot de allerbeste, toen hij zijn team net als dit jaar naar de landstitel leidde.

Van Bronckhorst en Van den Brom wonnen de titel nog niet. Toen Gio vorig jaar Feyenoord naar het landskampioenschap leidde, bereikte Ajax de finale van de Europa League en de jury besloot daarom om de trainer van de Amsterdammers, Peter Bosz, in het zadel te hijsen.

Op het gala in Zwolle wordt ook gekeken naar de beste trainer in de Jupiler League. Daar maken Michael Reiziger (Jong Ajax), Henk de Jong (De Graafschap), Dick Lukkien (FC Emmen), Gérard de Nooijer (FC Dordrecht) en Mike Snoei (Telstar) kans op een onderscheiding.

De keuze voor de beste jeugdopleiding gaat tussen Ajax, AZ en PSV. De Amsterdammers wonnen vorig jaar en in de twee jaar daarvoor kwam de club uit Alkmaar als beste uit de bus.