Feyenoord verslaat AZ in bekerfinale

Feyenoord heeft zondag voor de dertiende keer in de clubhistorie de KNVB Beker gewonnen. De Rotterdammers versloegen in de finale AZ met 0-3.

John van den Brom besloot zijn elftal aan te passen aan de 4-3-3-formatie van Feyenoord en begon de wedstrijd met vijf verdedigers, wat ten koste ging van de basisplaats van Oussama Idrissi. Bij de Rotterdammers was er een basisplek voor Robin van Persie. De topscorer aller tijden van het Nederlands elftal zag zijn ploeggenoot Nicolai Jörgensen een eerste mogelijkheid krijgen, maar Deen raakte de bal niet goed. Het duel werd in de openingsfase even onderbroken nadat een deel van de aanhang van AZ vuurwerk op het veld gooide.

Alireza Jahanbakhsh tekende voor het eerste gevaar van de Alkmaarders en zag Brad Jones redding brengen op zijn schot. In een rommelige eerste helft brak Jörgensen na 29 minuten de wedstrijd open. Karim El Ahmadi gaf vanaf de rechterflank de voorzet en de bal werd ingekopt door Steven Berghuis, waar Marco Bizot in eerste instantie nog redding kon brengen, maar de Deen de rebound binnen kon schieten: 0-1.

Van Persie trof kort na de openingstreffer de lat met een subiel lobje over Marco Bizot en werd even later teruggefloten vanwege buitenspel. Grote kansen in het vervolg van de eerste helft bleven uit, waar pogingen van Wout Weghorst, El Ahmadi en Tonny Vilhena niks opleverden.

De tweede helft begon met speldenprikjes van beide kanten, waar de eerste grote kans na de thee direct raak was. Van Persie ging de één-twee aan met Berghuis en verschalkte Bizot met een prachtig stiftje: 2-0. Waar Jörgensen aanvallend zijn waarde bewees voor Feyenoord, deed hij dat verdedigend ook. De Deen haalde een bal vlak voor de lijn weg na een hoekschop van AZ.

Ondanks de aanvallende intenties van AZ kwam de bekerwinst van Feyenoord in de slotfase van de wedstrijd nimmer meer in gevaar, ondanks dat Jones Weghorst nog van de 1-2 hield. Jens Toornstra bepaalde in de blessuretijd van de wedstrijd de eindstand op 0-3. Hij tikte binnen nadat Bizot eerst nog handelend op kon treden op een schot van Vilhena. Giovanni van Bronckhorst won als trainer van de Rotterdammers zijn vierde prijs en is daarmee de meest succesvolle trainer ooit van de club.

Robin van Persie met de dennenappel (Pro Shots / Kay Int Veen)