Niet eerder zo warm op 20 april

In Arcen werd het om 14:10 uur 28,3 graden. Niet eerder werd op één van de KNMI-stations zo’n hoge temperatuur gemeten op deze datum. Het KNMI houdt deze gegevens bij sinds 1901. Het record stond op 28,2 graden en was gemeten in 1968 te Eindhoven. In het binnenland is het op grote schaal zeer warm met maxima van 24-28 graden. Op de stranden is het vandaag veel minder warm. Het werd er maximaal 19-22 graden en door wind van zee is het inmiddels al afgekoeld naar 17 graden.

Gisteren was het nog veel warmer. We beleefden de warmste 19 april ooit gemeten met in De Bilt een maximumtemperatuur van 27,4 graden. Daarmee was het ook de eerste officiële zomerse dag van het jaar. In Lelystad werd het zelfs 29,6 graden.

Fraai lenteweekend
Hoewel de temperatuur dit weekend ook in het binnenland een stapje terugdoet blijft het fantastisch lenteweer. Zaterdag schijnt de zon volop en wordt het 14-16 graden op de Wadden, 18 graden aan de noordkust, 22 in de Randstad en 24 à 25 graden in het zuiden en zuidoosten. Daarmee is het in het binnenland nog altijd 8 graden warmer dan normaal!

Zondag wordt het op veel plekken nog iets warmer. De maximumtemperatuur komt uit op 16-19 graden op de Waddeneilanden, 21-23 in het westen en noorden en 24 à 25 graden in het binnenland. In Limburg kan het zelfs 27 graden worden! Langs de kust kan het ’s middags al afkoelen door wind van zee. De zon moet zondag steeds meer stapelwolken naast zich dulden en daarbij neemt vanuit het zuiden de kans op een (stevige) onweersbui toe.

Na het weekend wordt het gevoelig kouder en wisselvallig. De temperatuur komt uit op 12 graden aan zee tot 16 in Limburg. Normaal is het eind april 13 graden op de Wadden tot 17 in Limburg. Het hoogzomerse weer wordt dus ingeruild voor iets te koud weer.

Meer informatie vanavond in het weerbericht van onze weerman Stephan!

Embed from Getty Images