Willem II accepteert straf na vuurwerkdebacle: deel stadion leeg

Fans van Willem II zijn tijdens het laatste thuisduel niet welkom op de Kingside. Hun club heeft de eis van de tuchtcommissie nu toch geaccepteerd.

Aanleiding voor die straf zijn de ongeregeldheden met vuurwerk tijdens de thuiswedstrijd tegen NAC Breda. Na afloop van dat duel ging het eind vorig jaar mis op 8 december. Tilburgse supporters gooiden vuurwerk naar de spelers van de aartsrivaal uit Breda. Niet voor het eerst overigens, want tijdens de play-offwedstrijden in 2016 eindigde het treffen ook al in mineur. Toen kreeg de club een voorwaardelijke straf van één wedstrijd zonder publiek.

Ditmaal is daar ook een geldboete van 7.500 euro aan verbonden en het publiek mag dus één thuiswedstrijd niet plaatsnemen op de tribune achter het doel. Seizoenskaarthouders van die vakken zijn zelfs helemaal niet welkom als Willem II het op 6 mei opneemt tegen Vitesse. Van de KNVB mogen ze niet elders in het stadion plaatsnemen.

Als noodoplossing gaat de club daarom een fanzone creëren in de buurt van het stadion. Daar kunnen gedupeerde supporters samen naar de wedstrijd kijken op een groot scherm, aldus de officiële uitleg op de clubsite.

Algemeen directeur Berry de Groot noemt het erg teleurstellend dat de bond geen rekening heeft gehouden met onschuldige en goedwillende fans. Daarom ging de club eerst niet akkoord met het schikkingsvoorstel, maar na het inwinnen van juridisch advies zijn de Tricolores toch overstag gegaan. ''We zullen de geleden schade verhalen op de daders, die inmiddels een stadionverbod hebben gekregen."