10 jaar uitsluiting van Europees voetbal wegens massale matchfixing

De Albanese topclub KF Skënderbeu mag tien jaar lang niet uitkomen in Europees verband. Dat heeft de UEFA bekendgemaakt. Skënderbeu is schuldig bevonden aan matchfixing en ook niet één keer: maar liefst 53 wedstrijden zouden op illegale wijze beïnvloed zijn door de club.

In eerste instantie werd de club wat Europees voetbal betreft al uitgesloten van het seizoen 2016/17, een beslissing waar sporttribunaal CAS het mee eens was. Uit onderzoek bleek vervolgens dat in totaal 53 wedstrijden zeer verdacht waren, waaronder twee kwalificatiewedstrijden in de Champions League van 2015/16 en twee wedstrijden uit de groepsfase van de Europa League in hetzelfde seizoen.

Fans en officials van Skënderbeu waren woedend nadat bekend werd dat de club tien jaar niet in Europa mag spelen. President Ardjan Takaj liet al weten naar CAS te stappen en, als dat geen succes oplevert, naar een Zwitserse rechtbank te gaan. Volgens de club is van matchfixing totaal geen sprake en heeft men niks te maken met georganiseerde misdaad.

Onderzoekers in de zaak werden overigens met de dood bedreigd. Zo kreeg één van hen een Albanese kogel in de post, waarna UEFA-baas Aleksander Ceferin liet weten dat men zich niet zou laten intimideren.