Scallywag stapt uit Volvo Ocean Race na dood bemanningslid

De Volvo Ocean Race gaat verder zonder team Sun Hung Kai/Scallywag. De bemanning is begrijpelijkerwijze bijzonder aangeslagen na de dood van de Brit John Fisher, die vorige week op de Zuidelijke Oceaan overboord sloeg en niet meer werd teruggevonden.

Tijdens de zevende etappe ging het op 2500 kilometer ten westen van Kaap Hoorn fout. Fisher was niet aangelijnd, want hij liep naar voren om een loswapperend zeil op te ruimen. Uitgerekend op dat moment moest de boot gijpen, waardoor de langszwaaiende giek de Brit vol raakte.

Fisher werd overboord geslagen, volgens zijn teamgenoten vermoedelijk al buiten bewustzijn. Men gooide twee boeien in het water om de plek te markeren en begon aan het omkeren, maar een zoektocht van enkele uren leverde helemaal niks meer op.

De weersomstandigheden bleven verslechteren en dus moest schipper David Witt beslissen dat de zoekactie gestaakt werd. Het team, met ook de Nederlandse Annemieke Bes, zette zwaar aangeslagen koers naar Chili, waar de ploeg vooralsnog verblijft.

"De tocht was meedogenloos voor iedereen, mentaal en fysiek. In Chili zullen we erover praten hoe we verder gaan", aldus een statement van het team.

Eerder haakte Vestas 11th Hour Racing ook al af in de monsterlijk zware zevende etappe: de Deens/Amerikaanse boot rondde Kaap Hoorn als tweede, maar bij de Falklandeilanden brak de mast af.