Diverse gemeenten gaan stemmen hertellen

Diverse gemeenten gaan de stemmen hertellen. In Rijswijk en Venray gebeurt dat omdat er volgens burgemeesters Michel Bezuijen en Hans Gilissen signalen zijn binnengekomen dat er 'onvolkomenheden' of 'vermoedelijke onjuistheden' zijn bij de telling op de stembureaus.

In Maastricht heeft burgemeester Annemarie Penn-te Strake besloten tot een hertelling op maandag naar aanleiding van een verzoek van D66. Deze partij komt bij de verdeling van restzetels een paar stemmen tekort voor een extra zetel in de raad. De betreffende zetel is nu voorlopig toegewezen aan het CDA, waardoor het CDA op 6 zetels uitkomt en D66 op 4 zetels.

"Deze uitslag is zo bepalend voor de komende vier jaar dat het centraal stembureau Maastricht, om alle twijfel weg te nemen, besloten heeft tot hertelling", aldus Penn.

Restzetel
Ook in Beek (Limburg) gaat het tellen van de stemmen over. De reden in Beek is dat het verschil bij het toekennen van de restzetel dusdanig klein is (6 stemmen) dat een fout in de telling tot onjuiste toekenning van de restzetel geleid kan hebben.

Medemblik hertelt eveneens alle stemmen. De reden is dat de tweede zetel van GroenLinks in de Noord-Hollandse plaats en het verdwijnen van de lokale partij BAMM uit de raad, is gebaseerd op één stem. "Ik wil honderd procent uitsluiten dat er op de bijna 19.000 stemmen niet per ongeluk een verkeerd aantal is aangekruist", zegt burgemeester Frank Streng.

Bergen op Zoom
Ook ging het mis bij het stembureau in de zorgcentrum Stuijvenburgh in Bergen op Zoom en bij dorpshuis 't Weike in Lepelstraat. Maikel de Bekker van Lijst Linssen stemde in de Stuijvenburgh op zichzelf. Ook zijn vrouw stemde op hem. "Maar er staat nul stemmen bij de uitslag achter mijn naam'', vertelt hij. "Dat hadden er minimaal twee moeten zijn.'' Hij waarschuwde Linssen die vervolgens belde met burgemeester Petter.

"In 't Weike klopten het aantal stemkaarten en het aantal stembiljetten niet. Er waren twee stembiljetten te weinig. Toen heeft de voorzitter van dat stembureau twee stembiljetten ingevuld. Op naam van GBWP en CDA." zo vertelde de Bekker. Omdat dat de grootste partijen zijn in het dorp. Linssen hoorde dit omdat een partijgenoot tot de tellers behoorde. Ook over dit geval wil hij opheldering van Petter hebben.

Volgens lijsttrekker Joey van Akeren (PvdA) zijn bij stembureau brandweerkazerne Halsteren, in Bergen op Zoom, ongeregeldheden geconstateerd. De PvdA steunt de oproep van Lijst Linssen om alle stemmen van de gemeente, ruim 26.000, opnieuw te tellen.

Diverse gemeenten gaan stemmen hertellen
Diverse gemeenten gaan stemmen hertellen (Foto: ANP)