Play-offwedstrijd Russische ijshockeycompetitie pas na zes uur beslist

In de Russische/Oost-Europese ijshockeycompetitie KHL valt wat spanning om de titel betreft niet altijd evenveel te beleven - Vladimir Poetin's favoriete club SKA St Petersburg lijkt hoe dan ook kampioen te moeten worden - maar donderdagavond ging het toch even flink tekeer.

In de halve finales van de Western Conference stonden CSKA Moskou en het Finse Jokerit tegenover elkaar in Moskou. Het was de vijfde wedstrijd in de best-of-7-serie, waarin CSKA met 3-1 aan de leiding ging, en het zou een lange avond worden in het CSKA IJspaleis.

Brian O'Neill tekende binnen vier minuten voor de 0-1 namens Jokerit, supertalent Kirill Kaprizov was zeven minuten later goed voor de gelijkmaker. Daar bleef het vervolgens bij in de reguliere speeltijd en dus moest er overtime gespeeld worden. En nog eens. En nog eens. En nog eens. En nog eens.

Een kleine vijf uur na het begin van de wedstrijd, inmiddels ver na één uur 's nachts in Moskou, begon de vierde overtime van de wedstrijd, met nog altijd geen enkele golden goal. Die leek dan eindelijk te vallen: Roman Lyubimov scoorde namens CSKA, maar na videoberaad besloten de scheidsrechters de goal toch af te keuren.

Het spel ging dus vrolijk verder en inmiddels belandden we bij de vijfde overtime. Jokerit had inmiddels ook al twee grote kansen gehad, maar stuitte in een paar seconden tijd op de paal en keeper. In de vijfde verlenging was het dan éindelijk raak: Mika Niemi maakte zich onsterfelijk en werkte de 1-2 namens de Finnen binnen, zes uur en drie minuten na het begin van de partij.

Lev Praag en HC Donbass speelden enkele jaren geleden de langste KHL-wedstrijd ooit, 126:14 minuten zuivere speeltijd, maar dat record ging er in Moskou stevig aan. De eindstand wat speeltijd betreft kwam uiteindelijk uit op een ongelooflijke 142:09 minuten. Jokerit-verdediger Petteri Wirtanen speelde overigens namens Donbass in de oude recordpartij, en kwam nu - in zijn 300e KHL-wedstrijd - ook weer in actie.