Stam: "Het was een leerzame tijd in Reading"

Jaap Stam is sinds woensdag geen manager meer van Reading. De 45-jarige Kampenaar blijft de komende maanden nog wel in Engeland.

Onder leiding van Stam promoveerde Reading vorig seizoen bijna naar de Premier League, maar nu verkeert de ploeg in degradatiegevaar. Dinsdagavond hadden de coach en zaakwaarnemer Henk Timmer een gesprek met de clubleiding. De conclusie was dat beide partijen beter uit elkaar konden gaan.

"Soms zijn er nieuwe impulsen nodig bij een club als het tij moet worden gekeerd. Natuurlijk is het vervelend. Maar dit kan een keer gebeuren in je trainerscarrière", reageert Stam tegenover Voetbal International. Het verschil tussen vorig seizoen en dit seizoen was dus groot. "Met verzorgd combinatievoetbal hebben we ons proberen te onderscheiden in het Championship. Dit seizoen wilden we daarin verdere stappen maken, maar door verschillende oorzaken is dat niet gelukt."

De oud-speler van onder meer PSV, Manchester United, AC Milan en Ajax blijft met zijn gezin nog even in Engeland. "Onze kinderen maken het schooljaar hier af en dan zullen we zien wat er op mijn pad gaat komen. Het is een leerzame periode geweest bij Reading. Met die ervaring op zak wil ik straks een nieuwe uitdaging als trainer aangaan."