Nibali is sprinters te slim af in Milaan-San Remo

Vincenzo Nibali heeft de 109e editie van Milaan-San Remo op zijn naam geschreven. De Italiaan van Bahrain Merida ging op de Poggio in de aanval en hield op de Via Roma net voldoende voorsprong over op het peloton. Caleb Ewan spurtte vlak achter Nibali overtuigend naar een tweede plaats voor Arnaud Démare.

Iets na 10.00 klonk in een nat Milaan het startschot voor de eerste klassieker van het seizoen. In een nat Milaan, met 294 kilometer voor de wielen. Het regende hard in de eerste anderhalf uur, maar toch kozen negen renners voor de aanval: Van Winden, Sagiv (Israel Cycling Academy), Bono (UAE Emirates), De Maestri, Rota (Bardiani-CSF), Kobernjak (Gazprom-Rusvelo), Planet (Novo Nordisk), Hatsuyama (Nippo-Vini Fantini-Europa Ovini) en Mosca (Wilier Triestina-Selle Italia). Het negental had al snel zeven minuten bij elkaar gefietst op het peloton, waar vooral Sky samen met Bora-Hansgrohe het kopwerk deden.

Op de eerste helling van de dag, de Passo del Turchino, kwam het peloton plots echter tot op anderhalve minuut terug, maar met nog 150 kilometer te fietsen lieten ze de kopgroep toch weer wat ruimte en liep de voorsprong weer uit naar vier minuten.

Bora-Hansgrohe, Sky en Quick-Step Floors bepaalde em vlak voor de Cipressa op 30 kilometer van de streep werden de vluchters ingerekend door de voorwacht van het peloton. Ondertussen was Marcel Kittel al gelost in het peloton. FDJ bepaalde op de Cipressa het tempo en niemand trok in de aanval, waardoor het peloton samen bleef.

In aanloop naar de Poggio, op tien kilometer van de streep, was er nog een grote valpartij met Mark Cavendish als grootste slachtoffer. De Brit kwam hard in aanraking met een paal en kon de weg niet meer vervolgen.

Op de Poggio was het eerst Burghardt, in dienst van kopman Sagan, die in de aanval trok, maar werd gecounterd door Drucker. De Luxemburger werd alweer snel bijgehaald door het peloton. Toen was het de beurt aan Nibali om in de aanval te gaan. De 'Haai van Messina' had aan de top van de Poggio een voorsprong van tien seconden op het peloton.

In de afdaling behield Nibali zijn voorsprong op het peloton. Met nog 2,3 kilometer te gaan op het vlakke gedeelte naar de Via Roma toe, kwam het peloton steeds dichter op Nibali, maar de Italiaan hield net genoeg over van zijn voorsprong. Ewan sprintte naar de tweede plaats, voor Demare.