'Jarenlange celstraf geëist tegen Xabi Alonso'

Xabi Alonso zit volgens de Spaanse media flink in de problemen. De oud-prof zou miljoenen euro's aan inkomsten uit portretrechten hebben verzwegen.

Onder meer El Confidencial meldt dat de openbaar aanklager een celstraf van acht jaar tegen Alonso heeft geëist. Eerder dit jaar is door de Spaanse autoriteiten een zaak uit 2015 heropend, waarbij verdere handelingen van de voormalige middenvelder verder onder de loep zijn genomen. Alonso zou acht miljoen euro aan inkomsten niet hebben opgegeven.

Xabi Alonso, die na vorig seizoen zijn carrière beëindigde bij Bayern München, claimt onschuldig te zijn. Hij weigert een boete te betalen en daardoor riskeert de 36-jarige Spanjaard nu een gevangenisstraf. Alonso speelde in zijn carrière ook voor Real Sociedad, Eibar, Liverpool en Real Madrid.

Eerder dit jaar werd Alexis Sánchez al veroordeeld tot een celstraf van zestien maanden vanwege schimmige praktijken met inkomsten. De straf was echter lager dan twee jaar en de Chileen was nooit eerder ergens voor veroordeeld, waardoor hij niet de cel in hoeft. Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, José Mourinho en Ricardo Carvalho zijn ook al eens door de autoriteiten bestraft.

Update 21 maart
In Madrid heeft de officier van justitie vijf jaar cel geëist tegen Alonso vanwege belastingfraude. Volgens de aanklager is de Spanjaard in 2010, 2011 en 2012 in de fout gegaan en heeft hij zo'n twee miljoen euro aan portretrechten niet afgedragen. Alonso moet nu ook een boete van vier miljoen euro betalen.